SNHR: Assadove snage barel bombe upotrijebile 81.916 puta

U napadima koje je režim sirijskog predsjednika izveo pomoću barel bombi na naseljena područja pod kontrolom opozicije poginulo je 11.087 civila.

Meta barel bombi najčešće bili su Damask, Halep, Dera i Idlib (EPA)

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) je saopćila kako su snage predsjednika Bashara al-Assada u Siriji tokom građanskog rata 81.916 puta izvele napade pomoću barel bombi.

Iz SNHR-a, koji izvještava o kršenju ljudskih prava u Siriji, objavili su izvještaj o napadima izvedenim u periodu od jula 2012. do aprila 2021. godine u kojima su upotrijebljene barel bombe, prenosi Anadolija.

Prema izvještaju, u napadima koje je Assadov režim izveo pomoću barel bombi na naseljena područja pod kontrolom opozicije poginulo je 11.087 civila, među kojima 1.821 dijete i 1.780 žena.

Napadi otrovnim gasom

Assadove snage su od 2012. godine izvele i 93 hemijska napada otrovnim gasom pomoću barel bombi koje su bačene iz helikoptera.

Meta barel bombi najčešće bili su Damask, Halep, Dera i Idlib.

Medicinski centri su barel bombama napadnuti 104 puta, dok su 188 puta meta ovih napada bile škole, 205 puta mesdžidi, 57 puta tržnice.

U izvještaju SNHR-a se navodi da je režim barel bombe koristio za protjerivanje civila.

Jeftine i razorne bombe

Barel bombe su vrsta improviziranog eksplozivnog sredstva jeftine izrade i velike razorne moći.

Upotrebom ovakve vrste oružja protiv civila režim želi postići maksimalan učinak, kojim će ubiti veći broj ljudi i uništiti šire područje, prenosi SNHR.

Barel bombe su poznate i kao eksplozivna burad ili bure-bomba, a riječ je o buretu napunjenom eksplozivom koje se izbacuje iz helikoptera i izaziva velika razaranja u naseljenim područjima.

Izvor: Agencije