Serum institut traži od Bidena ukidanje embarga na izvoz sirovina za vakcine

Najveći svjetski proizvođač vakcina i ključni dobavljač za COVAX pozvao je Bidena da ukine embargo na izvoz određenih sirovina potrebnih za proizvodnju vakcine.

Poonawalla je ranije rekao da će nedostupnost određenih sirovina, poput specifičnog materijala potrebnog za uzgoj mikroorganizama, utjecati na proizvodnju vakcine (EPA)
Poonawalla je ranije rekao da će nedostupnost određenih sirovina, poput specifičnog materijala potrebnog za uzgoj mikroorganizama, utjecati na proizvodnju vakcine (EPA)

Adar Poonawalla, izvršni direktor indijskog Serum Instituta, najvećeg svjetskog proizvođača vakcina i ključnog dobavljača za inicijativu COVAX, podržane od strane Ujedinjenih nacija, zatražio je od američkog predsjednika Joea Bidena da ukine embargo na izvoz sirovina potrebnih za proizvodnju COVID-19 vakcina.

“Ako se želimo istinski ujediniti u pobijeđivanju ovog virusa, u ime industrije vakcina izvan SAD-a, ponizno vas molim da ukinite embargo na izvoz sirovina iz SAD-a kako bi se proizvodnja vakcina mogla povećati”, napisao je Poonawalla na Twitter, javlja AP, prenosi Fena.

Isporuka za COVAX

Poonawalla je ranije rekao za Associated Press da će nedostupnost određenih sirovina, poput specifičnog materijala potrebnog za uzgoj mikroorganizama, utjecati na proizvodnju vakcine koju je razvila američka farmaceutska kompanija Novavax na Serum Institutu. Serum Institut i Novavax sklopili su ugovor o isporuci 1,1 milijardu doza vakcine za COVAX.

Indija je u petak potvrdila preko 200.000 novih slučajeva virusa za 24 sata. Usred naleta koji je preplavio bolnice i ostavio nespremne vlasti da se prepucavaju, zemlja pokušava vakcinisati dovoljno ljudi da uspori širenje virusa.

Da bi to učinila, Indija je zaustavila izvoz vakcina u druge države.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO