Rijetki antički ostaci otkriveni u Sjevernom Yorkshireu

Moguće je da ostaci, koje su pronašli građevinski radnici, potiču i iz željeznog doba te doba Rimskog carstva, pa su iskop preuzeli arheolozi,

Stručnjaci vjeruju da ostaci predstavljaju luksuznu rimsku vilu ili vjersko utočište (EPA - Ilustracija)

Rijetki rimski antički ostaci, za koje se vjeruje da su prvi takve vrste, otkriveni su na mjestu izgradnje novog stambenog kompleksa u Sjevernom Yorkshireu.

Historic England objavio je da su ostatke, moguće čak i iz željeznog doba te doba Rimskog carstva, pronašli građevinski radnici, pa su iskop preuzeli arheolozi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Pronašli su veliki kompleks zgrada, uključujući centralnu okruglu dvoranu s velikim brojem pokrajnjih prostorija i kupalištem.

Stručnjaci vjeruju da ostaci predstavljaju luksuznu rimsku vilu ili vjersko utočište, a možda čak i kombinaciju.

‘Fantastično otkriće’

Historic England piše da takav tlocrt nikad nije viđen u Velikoj Britaniji i mogao bi biti prvi takav otkriven na području Rimskog carstva.

Građevinska firma sada je izmijenila planove gradnje kako bi zaštitila rimske ostatke, a Historic England predložit će njihovu zaštitu kao nacionalnog spomenika.

“Ti su arheološki ostaci fantastično otkriće i mnogo su više od onog što smo se nadali da bi mogli otkriti na tom mjestu”, kazao je Keith Emerick, inspektor za starine u Historic Englandu.

“Daju nam više saznanja i razumijevanja rimskog doba u Velikoj Britaniji. Zahvalni smo građevinskoj firmi na profesionalnom pristupu i razumijevanju kako bi se očuvalo to važno povijesno mjesto”.

Izvor: Agencije