Radio Slobodna Evropa tuži Rusiju zbog oznake ‘strani agent’

Medijska kuća traži od Evropskog suda za ljudska prava da ruskim vlastima naredi da se uzdrže od izricanja novčanih kazni koje bi joj mogle nanijeti ‘nepovratnu štetu’.

RSE se finansira iz granta američkog Kongresa (EPA)
RSE se finansira iz granta američkog Kongresa (EPA)

Radio Slobodna Evropa (RSE) je saopćio da je njegova moskovska filijala podnijela tužbu Evropskom sudu za ljudska prava, u kojoj traži da se ruskim vlastima naredi da se uzdrže od izricanja novčanih kazni koje bi mogle ovoj medijskoj kompaniji nanijeti “nepovratnu štetu”.

RSE ove godine je novčano kažnjen jer je na osnovu ruskih zakona označen kao organizacija koja “obavlja funkcije stranog agenta“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

RSE je saopćio da ruske vlasti imaju mogućnost blokirati sredstva ili pristup njihovim medijskim sajtovima ako kazne ne budu plaćene.

Generalni direktor Andrey Shary suočen je s mogućom zatvorskom kaznom do dvije godine i ličnim bankrotom, pošto bi novčana kazna mogla do kraja godine dostići 33 miliona dolara.

Nezavisna uređivačka politika

Agencija navodi da se ova organizacija finansira iz granta američkog Kongresa, preko Američke agencije za globalne medije.

Tvrdi da ima potpuno nezavisnu uređivačku politiku, koja je zaštićena američkim zakonom, te da zahtjev za ovakvim označavanjem predstavlja veliku štetu za njihovo poslovanje.

Ruskim zakonom predviđeno je da se nevladine organizacije, mediji ili pojedinci za koje vlasti smatraju da su uključeni u političke aktivnosti označe na svojim publikacijama kao “strani agenti“, što je izraz koji nosi negativnu konotaciju, a također su dužni posebno prijavljivati svoje finansijske transakcije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO