NATO: Rusija treba da garantuje pristup ukrajinskim lukama na Azovskom moru

Rusija će ograničiti do oktobra plovidbu stranih vojnih i službenih brodova u tri oblasti oko Krima, od kojih se jedno nalazi pored poluostrva Kerč.

NATO takođe poziva Rusiju na neposredno smirivanje napetosti u tom regionu (Arhiva)

NATO je izrazio zabrinutost zbog pomorskih vojnih vježbi oko poluostrva Krim koje je 2014. Rusija pripojila, i zatražio od Rusije da garantuje slobodan pristup ukrajinskim lukama na Azovskom moru, prenosi Beta.

“Pozivamo Rusiju da garantuje slobodan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru i da dozvoli slobodnu plovidbu”, navela je Alijansa.

Ograničenje pristupa određenim oblastima Crnog mora i Kerčkom moreuzu, koji  ga povezuje sa Azovskim morem, predstavljalo bi “neopravdanu akciju” i “destabilizujuće ponašanje Rusije”, dodaje se u saopštenju.

Ograničenje plovidbe do oktobra

NATO takođe poziva Rusiju na neposredno smirivanje napetosti u tom regionu.

Rusija će ograničiti do oktobra plovidbu stranih vojnih i službenih brodova u tri oblasti oko Krima, od kojih se jedno nalazi pored poluostrva Kerč, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

To područje je važno za izvoz pšenice ili čelika proizvedenog u Ukrajini.

Rusko-ukrajinske napetosti traju nedjeljama. Kijev, koji strahuje da Kremlj traži izgovor za napad, optužio je Rusiju da je rasporedila više od 80.000 vojnika duž istočne granice Ukrajine i na poluostrvu Krim.

Pripreme za „prijetnje NATO-a“

Rusija je saopštila da gomilanje vojnika na granici ne predstavlja prijetnju, ali je optužila Kijev da priprema ofanzivu protiv proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio u utorak da je koncentracija trupa uz granicu sa Ukrajinom priprema za ono što je opisao kao prijetnju NATO-a.

On je manevre koji su u toku opisao kao odgovor na ono što je nazvao kontinuiranim naporima SAD-a i NATO-a da pojačaju svoje vojno prisustvo blizu ruskih granica.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO