Mijanmar: Protivnici hunte proglasili svoju vladu

Provođenje volje naroda sa novembarskih izbora prioritet su vlade nacionalnog jedinstva te dobijanje međunarodne podrške i priznanja.

U Mijanmaru se od državnog udara, 1. februara, svakodnevno održavaju demonstracije protiv vojnih vlasti (EPA)

Protivnici vojnih vlasti u Mijanmaru proglasili su vladu nacionalnog jedinstva, u kojoj će biti članovi parlamenta, lideri protesta i pripadnici etničkih manjina.

“Molimo vas da pozdravite narodnu vladu”, rekao je demokratski aktivista Min Ko Naing u videoobraćanju, najavljujući formiranje vlade nacionalnog jedinstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi, Min Ko Naing je kazao da je provođenje volje naroda sa novembarskih izbora prioritet vlade jedinstva, kao i dobijanje međunarodne podrške i priznanja.

Svakodnevne demonstracije

Dodaje se da je vlada nacionalnog jedinstva objavila spisak ministara, koji uključuje pripadnike etničkih manjina i vođe protesta.

Time je istaknuto da demokratski pokret i manjinske zajednice koje traže autonomiju imaju zajedničke ciljeve u borbi protiv centralističkih vojnih vlasti.

U Mijanmaru se od državnog udara, 1. februara, svakodnevno održavaju demonstracije protiv vojnih vlasti, u kojima je do sada, prema nevladinim organizacijama, ubijeno više od 700 ljudi.

Izvor: Agencije