Merkel, Macron i Zelenskij danas o napetostima s Rusijom

Emmanuel Macron i Angela Merkel su posrednici u ukrajinskom sukobu u sklopu četverostranog dijaloga s Rusijom i Ukrajinom.

Rusija je posljednjih sedmica rasporedila desetke hiljada vojnika na ukrajinskoj granici i na Krimu, poluotoku koji je anektirala 2014. (EPA)
Rusija je posljednjih sedmica rasporedila desetke hiljada vojnika na ukrajinskoj granici i na Krimu, poluotoku koji je anektirala 2014. (EPA)

Predsjednici Francuske Emmanuel Macron, Ukrajine Volodimir Zelenskij i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarat će danas putem videokonferencije o opasnosti eskalacije izazvane gomilanjem ruskih jedinica na granici s Ukrajinom, objavila je Elizejska palača.

“Zelenskija će Macron ugostiti na ručku i zatim će održati videokonferenciju s kancelarkom Merkel”, precizirao je ured francuskog predsjednika, prenosi Hina.

Emmanuel Macron i Angela Merkel su posrednici u ukrajinskom sukobu u sklopu četverostranog dijaloga s Rusijom i Ukrajinom (normandijski format). Sastali su se u Parizu u decembru 2019. s Vladimirom Putinom i Zelenskijem.

“Sve ovo radimo da bi izbjegli eskalaciju i smanjili napetosti”, naglasila je Elizejska palača.

“Ugrožen je suverenitet Ukrajine. Svi naši napori su podrška ukrajinskom suverenitetu”, dodala je.

Strah od rata

Rusija je posljednjih sedmica rasporedila desetke hiljada vojnika na ukrajinskoj granici i na Krimu, poluotoku koji je anektirala 2014. Tvrdi da provodi vojne vježbe nakon prijetećih poteza NATO-a, saveza kojem se Ukrajina pokušava pridružiti.

Kijev strahuje da Moskva pokušava izazvati rat kako bi opravdala vojnu operaciju. Kremlj tvrdi da “nikoga ne ugrožava” i upozorava na ukrajinske “provokacije”.

“Naš osnovni cilj je održati prekid vatre i razgovarati kako bi napredovali u političkom procesu i okrenuli stranicu tog rata prema političkom rješenju sukoba”, dodaje francusko predsjedništvo.

U sukobu je poginulo više od 13.000 ljudi od 2014., a oko milion i po je raseljeno.

Pristup NATO-u

Ukrajinski zahtjev za pristup NATO-u će “vjerojatno biti jedna od tema sutrašnjeg razgovora”, dodaje se.

Male su mogućnosti za to zbog nesklonosti Moskve tom scenariju i neodlučnosti određenog broja država članica Saveza, među kojima je i Francuska, ocjenjuje France presse.

Troje čelnika će razgovarati i o pitanju novog samita normandijskog formata, koji Kijev sedmicama zahtijeva.

Tokom posjete Zelenskija razgovarat će se i o bilateralnim pitanjima, posebno ekonomskim, kao i jačanju odnosa između Ukrajine i EU, otkrilo je francusko predsjedništvo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO