Kremlj: Pozitivno što je Biden za dijalog

Jo Biden je ranije predložio Vladimiru Putinu samit na neutralnom terenu te da je došao trenutak za smanjivanje napetosti.

Susret iz 2011. godine: Američki predsjednik je predložio ruskom kolegi samit na neutralnom terenu (EPA)
Susret iz 2011. godine: Američki predsjednik je predložio ruskom kolegi samit na neutralnom terenu (EPA)

Kremlj je u petak ocijenio pozitivnim što američki predsjednik Joe Biden želi dijalog, kao i ruski predsjednik Vladimir Putin, a Finska i Austrija izrazile su spremnost biti domaćinima njihova susreta.

“Predsjednik Putin je govorio o potrebi normalizacije odnosa i smanjivanja napetosti. On o tome govori konzistentno“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

“Znači, pozitivno je da se gledišta dvojice šefova država podudaraju”, katao je on, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Biden je početkom sedmice predložio ruskom kolegi samit na neutralnom terenu, a u četvrtak je rekao da je došao trenutak za smanjivanje napetosti.

“Trenutak deeskalacije je došao“, kazao je.

Kremlj je, također, osudio “neprihvatljive“ američke sankcije najavljene u četvrtak.

Nova najava sankcija iz Washingtona

Američka Vlada pokrenula je u četvrtak diplomatsku i finansijsku ofanzivu protiv ruskih zvaničnika i poslovnog sektora, smatrajući Moskvu odgovornom za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima i upletanja u američke predsjedničke izbore 2020. godine.

Washington je najavio protjerivanje deseterice ruskih diplomata iz SAD-a te sankcije za više organizacija i pojedinaca.

Sankcije se odnose i na ruski suvereni dug zabranom američkim finansijskim ustanovama da ga otkupljuju nakon 14. juna, te na šest ruskih tehnoloških firmi optuženih za podršku kibernetičkim potezima ruskih obavještajaca.

Biden je ujedno ponovio prijedlog o samitu s Putinom.

Ideja o samitu dobro je primljena u Moskvi, a Peskov je rekao da je Putin zapravo prvi predložio “dublji dijalog”, misleći pritom na poziv iz marta na direktni razgovor on line.

Finska je predložila da bude domaćin samita, objavio je ured finskog predsjednika u petak.

Ta baltička zemlja, koja je već ugostila sastanak na vrhu između Donalda Trumpa i Putina u julu 2018. godine, javila je i Washingtonu i Moskvi o svojoj “raspoloživosti da organizira“ susret, naveo je ured predsjednika Saulija Niinistoea.

Samit u trećoj zemlji narednih mjeseci

U utorak, u telefonskom razgovoru s Putinom, Biden je predložio samit u trećoj zemlji tokom narednih mjeseci.

Želja američke strane je da se susret održi na evropskom tlu ovog ljeta.

Niinistoe, pristalica održavanja dijaloga s Moskvom, imao je “dugi“ razgovor s Putinom u utorak navečer, u kojem je spomenuta mogućnost susreta s Bidenom, objavio je Helsinki.

Austrija je, također, izrazila spremnost da ugosti susret ako Washington i Moskva to žele.

Zvanični Beč je “uvijek spreman ugostiti razgovore na visokom nivou svih vrsta. Dvije strane znaju da smo spremni“, objavilo je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO