J&J pozvao suparničke proizvođače vakcina na istragu problema krvnih ugrušaka

Američka savezna zdravstvena agencija je preporučila da se pauzira s J&J vakcinom najmanje nekoliko dana nakon što je šest žena mlađih od 50 godina imalo rijetke krvne ugruške nakon vakcinisanja.

Oni koji su primili vakcine Pfizera i Moderne nisu prijavili štetne pojave, rekle su tvrtke (Arhiva)
Oni koji su primili vakcine Pfizera i Moderne nisu prijavili štetne pojave, rekle su tvrtke (Arhiva)

Tvrtka Johnson&Johnson kontaktirala je suparničke proizvođače vakcina protiv COVID-a 19 da se uključe u zajedničko istraživanje rizika od nastanka krvnih ugrušaka, izvijestio je u petak Wall Street Journal pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem, prenosi Hina.

AstraZeneca, koja je sedmicama pogođena sličnim problemima sa zgrušavanjem krvi pristala je, dok su Pfizer i Moderna odbili kazavši da se njihove cvakcine čine sigurnim, navodi se u izvještaju.

Američka savezna zdravstvena agencija u utorak je preporučila da se pauzira s Johnson&Johnson vakcinom najmanje nekoliko dana nakon što je šest žena mlađih od 50 godina imalo rijetke krvne ugruške nakon vakcinisanja.

Pfizer i Moderna protiv prijedloga

Prošle su sedmice evropski regulatori saopćili da su analizirali četiri slučaja rijetkih krvnih ugrušaka nakon primanja Johnson&Johnson vakcine u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega je, navodi se u izvještaju WSJ, tvrtka počela kontaktirati s ostalim proizvođačima vakcina.

Pfizer i Moderna su se usprotivili jer ne vide potrebu za udvostručavanjem napora agencija i tvrtki koje su se već bavile problemom krvnih ugrušaka i istraživale uzrok, navodi se u izvještaju.

Oni koji su primili vakcine Pfizera i Moderne nisu prijavili štetne pojave, rekle su tvrtke.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO