Ankete: Soeder vodi u utrci za čelnika konzervativaca

Kandidat Kršćansko socijalne unije je u prednosti nad Arminom Laschetom iz Kršćansko demokratske unije u utrci ko će biti na čelu izbora ove godine.

Markus Soeder (CSU) i Armin Laschet i(CDU) su mogući nasljednici kancelarke Angele Merkel (EPA)
Markus Soeder (CSU) i Armin Laschet i(CDU) su mogući nasljednici kancelarke Angele Merkel (EPA)

Dok njemački konzervativni blok pokušava izabrati jednog od dvojice kandidata koji bi ga predvodili tokom izbora u ovoj godini, nove ankete javnosti pokazuju da Armin Laschet iz Kršćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel daleko zaostaje za Markusom Soederom iz bavarske sestrinske Kršćansko socijalne unije (CSU).

Laschet i Soede su također suparnici u utrci za jedinstvenog kandidata konzervativaca za njemačkog kancelara, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

Trenutno 44 posto Nijemaca i 72 posto pristalica konzervativnog bloka podržava Soedera kao najpogodnijeg kandidata koji bi predvodio savez dvije stranke na septembarskim izborima, sudeći po anketi zavoda Infratest Dimap za ARD, koja je objavljena u petak.

Samo 15 posto Nijemaca i 17 posto pristalica bloka CDU/CSU smatra Lascheta podobnijim kandidatom.

Ko će naslijediti Merkel?

U međuvremenu, anketa zavoda za istraživanje javnog mnijenja Insa za tabloid Bild objavljena u petak pokazala je da bi blok mogao očekivati osvajanje 27 posto glasova na čelu s Laschetom, dok bi Soeder mogao privući podršku 38 posto glasača.

Obojica su državni čelnici – Soeder u Bavarskoj i Laschet u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji – i značajne su političke ličnosti.

Angela Merkel odstupit će sa dužnosti nakon više od 15 godina provedenih na kancelarskoj poziciji.

Laschet ima podršku čelništva većeg CDU-a, ali se Soeder u više navrata pokazao kao političar koji ima veliku podršku glasačkog tijela te je dobio nepodijeljenu podršku na sastanku parlamentarnih grupa u utorak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO