Američki zastupnici traže reviziju prodaje oružja UAE-u

Bidenova administracija obavijestila je Kongres da nastavlja prodaju oružja vrijednog 23 milijarde dolara.

U prodaju su uključeni i avioni F-35, naoružani dronovi i ostala oprema (AP)
U prodaju su uključeni i avioni F-35, naoružani dronovi i ostala oprema (AP)

Predsjednik Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokrata Gregory Meeks, izjavio je da su on i njegove kolege zabrinuti zbog odluke američkog predsjednika Joea Bidena o nastavku procesa prodaje oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bidenova administracija poručila je Kongresu SAD-a da nastavlja sa prodajom oružja u vrijednosti od 23 milijarde dolara, u šta su uključeni i avioni F-35, naoružani dronovi i ostala oprema.

Grupe za ljudska prava osudile su prodaju, upozoravajući da će taj potez pogoršati nasilje u Jemenu, u kojem je UAE, zajedno sa koalicionim partnerom, Saudijskom Arabijom, uključen u rat u kojem su poginule hiljade civila, u onome što su Ujedinjene nacije nazvale najvećom humanitarnom krizom u svijetu.

Prodaja je odobrena u posljednjim sedmicama mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a finalizirana je samo sat prije nego što je Biden 20. januara ušao u Bijelu kuću.

Trump je privremeno „pauzirao“ proces, kao i prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, a administracija je to nazvala standardnom revizijom od strane dolazeće administracije.

U srijedu, Meeks je rekao da i dalje ima „mnogo pitanja o odluci Bidenove administracije da nastavi s prodajom koju je dogovorio Trump“.

‘Ugašene nade’

„Srećom, ništa od ovoga se neće dogoditi uskoro, tako da ima dovoljno vremena da Kongres razmotri treba li se prodaja nastaviti i da li treba nametati neke restrikcije i uslove“, rekao je.

Grupe za ljudska prava tvrde da su razočarane odlukom Bidenove administracije da nastavi prodaju.

„Američki dronovi bit će odgovorni ako UAE izvrši napade koji krše humanitarni zakon i ubiju i povrijede hiljade jemenskih civila“, rekao je Philippe Nassif, direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Neprofitni njujorški Centar za vanjsku politiku podnio je tužbu zbog prodaje oružja Emiratima, a njegov direktor Justin Thomas Russell ocijenio je da bi ono moglo pasti u pogrešne ruke, te je dodao da se nadao da će Bidenova administracija humanitarnim brigama dati veći prioritet.

„Nadali smo se boljim stvarima od Bidenove administracije… Sada su te nade ugašene“, poručio je.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO