Veći rizik od krvnih ugrušaka nakon zaraze covidom-19 nego od vakcina

Veći je rizik od pojave krvnih ugrušaka u mozgu od zaraze korona virusom nego od vakcine protiv te bolesti, objavili su britanski naučnici.

Izvještaji o vrlo rijetkoj cerebralnoj venskoj sinusnoj trombozi (CVST) povezani su s primanjem vakcina AstraZenece i Johnson & Johnsona (EPA)
Izvještaji o vrlo rijetkoj cerebralnoj venskoj sinusnoj trombozi (CVST) povezani su s primanjem vakcina AstraZenece i Johnson & Johnsona (EPA)

Veći je rizik od pojave krvnih ugrušaka u mozgu od zaraze korona virusom nego od vakcine protiv te bolesti, objavili su britanski naučnici u četvrtak nakon što su izvještaji o pojavi krvnih ugrušaka ugrozili kampanje vakcinisanja u brojnim zemljama, prenosi Hina.

Izvještaji o vrlo rijetkoj cerebralnoj venskoj sinusnoj trombozi (CVST) povezani su s primanjem vakcina AstraZenece i Johnson & Johnsona.

Sjedinjene Države stoga su ove sedmice na kraće vrijeme obustavile upotrebu vakcina J&J dok se ne istraži veza s krvnim ugrušcima, dok je Danska prestala vakcinisati AstraZenecom.

Britanski i evropski regulatori istaknuli su da koristi vakcina premašuju rizike.

Istraživanje sprovedeno na pola miliona ljudi

Istraživanje provedeno na 500.000 covid pacijenata otkrilo je da se CVST pojavio kod 39 osoba na milion zaraženih, naveli su naučnici.

Rezultate su usporedili s podacima Evropske agencije za lijekove (EMA) prema kojima je pet osoba na million ljudi prijavilo CVST nakon primanja vakcine AstraZenece.

Naučnici su naveli da je rizik od CVST-a osam do 10 puta veći nakon zaraze korona virusom nego od postojećih vakcina protiv COVID-a 19.

“Čini se da je rizik od pojave (CVST) nakon COVID-a 19 bitno i znatno veći nego što je bio nakon primanja vakcine Oxforda-AstraZenece”, rekao je novinarima Maxime Taquet s Oxforda.

Užasna bolest

Taquet je rekao da je stopa smrtnosti od CVST-a iznosila oko 20 posto bez obzira je li se dogodila nakon zaraze korona virusom ili primanja vakcine, što ukazuje da su ugrušci glavni faktor rizika.

Naučnici su istaknuli da je COVID-19 više povezan s moždanim udarima nego s CVST-om i da je aktualna rasprava o vakcinama ispustila iz vida mogućnost pojave težeg oblika bolesti.

“Važnost ovog otkrića je što vraća na činjenicu da je ovo zaista užasna bolest, uz čitav niz pojava uključujući povećani rizik od CVST-a”, rekao je John Geddes, direktor istraživačkog centra NIHR.

Istraživački tim s Oxforda naveo je da su radili nezavisno od drugog tima s Oxforda koji je razvio vakcinu AstraZenece.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO