Turski i grčki ministar se međusobno optuživali na konferenciji za medije

Na početku srdačna atmosfera postala je kisela kad je Nikos Dendias zaprijetio Turskoj sankcijama.

Došli ste ovdje i pokušavate optužiti Tursku kako biste poslali poruku svojoj zemlji, rekao je Cavusoglu (Reuters)
Došli ste ovdje i pokušavate optužiti Tursku kako biste poslali poruku svojoj zemlji, rekao je Cavusoglu (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Turske i Grčke u četvrtak su se otvoreno sukobili na zajedničkoj konferenciji za medije u Ankari, koja je počela s nadom poboljšanja odnosa, no brzo je došlo do oštrih optužbi s obje strane.

Tražeći način da ublaže napetost zbog teritorijalnih nesuglasica u istočnom Mediteranu, grčki ministar Nikos Dendias susreo se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u prvom susretu dužnosnika dvije zemalja otkad su se njihove mornarice prošle godine zamalo sukobile.

Međutim, na početku srdačna atmosfera na konferenciji postala je kisela kad je Dendias rekao da će na kršenje grčkog suvereniteta odgovoriti sankcijama, a Cavusoglu je odbacio njegove komentare kao “neprihvatljive”.

“Došli ste ovdje, i pokušavate optužiti Tursku, kako biste poslali poruku svojoj zemlji. Za mene je to neprihvatljivo”, uzvratio je Cavusoglu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Dvije zemlje su saveznice u NATO-u, no različito razmišljaju po pitanju drugih stvari, naprimjer, obima obalnog pojasa u Mediteranu, zračnog prostora, izvora energije, etnički podijeljenog Kipra i statusa nekih otoka u Egejskom moru.

‘Imamo jedni drugima puno za reći’

Napetosti su porasle prošlog ljeta kad je Turska poslala brod za bušenje podmorja u osporavane vode u Mediteranu, no djelomično su popustile kad je Ankara povukla brod, a zemlje obnovile bilateralne razgovore o spornim pitanjima nakon pet godina zastoja.

Razgovor je počeo nuđenjem grčke pomoći turskim težnjama za ulazak u Europsku uniju i novim programom da se resetiraju odnosi, no Dendias je optužio Tursku da iznova šalje avione iznad grčke teritorije.

“Grčka pozicija je jasna. Turska je prekršila međunarodni zakon i pomorski zakon u Egejskom moru i na istočnom Mediteranu”, rekao je Dendias.

Cavusoglu je odbacio optužbu, rekavši da Turska nije povrijedila grčki suverenitet svojim istraživanjima i bušenjem podmorja te je optužio Atenu da migrante potiskuje natrag u Egejsko more.

“Kad uđemo u međusobne optužbe, imamo jedni drugima puno toga za reći. Ako želite nastaviti ove svađe, tenzije, možete, a i mi ćemo nastaviti isto”, dodao je.

No, obje strane su rekle da žele nastaviti s nastojanjem da riješe svoje razlike kroz dijalog.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO