Saveznici u NATO-u solidarni sa SAD-om spram Rusije

Članice NATO-a izražavaju svoju potporu i solidarnost sa svojim saveznikom, Sjedinjenim Državama, koje su danas ‘objavile mjere kao odgovor na destabilizirajuće aktivnosti Rusije.’

NATO u svojoj izjavi navodi da Rusija opetovano pokazuje destabilizirajuće ponašanje (EPA)

Članice NATO-a izrazile su potporu Sjedinjenim Državama nakon što je Washington uveo financijske sankcije protiv Rusije i protjerao deset ruskih diplomata, prenosi Hina.

“Članice NATO-a izražavaju svoju potporu i solidarnost sa svojim saveznikom, Sjedinjenim Državama, koje su danas objavile mjere kao odgovor na destabilizirajuće aktivnosti Rusije. Saveznici poduzimaju mjere, i individualno i kolektivno, kako bi pojačali kolektivnu sigurnost Saveza”, kaže se u izjavi koju je u četvrtak objavio NATO.

Američka vlada je u četvrtak objavila odluku o uvođenju niza financijskih sankcija protiv Rusije i o protjerivanju deset ruskih diplomata kao odgovor na kibernetičke napade i miješanje u proces izbora američkog predsjednika, koje Washington pripisuje Rusiji.

Rusija pokazuje destabilizirajuće ponašanje

NATO u svojoj izjavi navodi da Rusija opetovano pokazuje destabilizirajuće ponašanje, od kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Gruzije, preko kontinuiranog kršenja, nepoštivanja i zaobilaženja brojnih međunarodnih obveza do pokušaja miješanja u izbore u savezničkim zemljama, uključujući američke predsjedničke izbore, širenja dezinformacija i zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti.

“Sjedinjene Države i ostali saveznici ocjenjuju da svi dostupni dokazi ukazuju na odgovrnost Ruske Federacije za hakiranje softvera tvrtke SolarWinds. Osuđujemo napad na Alekseja Navaljnog, predstavnika ruske oporbe, korištenjem nervnih agensa iz zabranjene skupine Novičok”, kaže se u izjavi.

Saveznici pozivaju Rusiju da prestane s provokacijama i odmah krene s popuštanjem napetosti na granici s Ukrajinom i na Krimu. Ističu da će zadržati svoj pristup odvraćanja i obrane i poručuju da pritom ostaju otvoreni za periodični dijalog  s Rusijom.

Izvor: Agencije