Najveći broj novozaraženih u Njemačkoj od januara

U protekla 24 sata umrle su 293 osobe u ovoj državi, a od početka pandemije preminulo ih je 79.381.

Merkel želi da Parlament privremeno odobri saveznoj Vladi mogućnost nametanja lockdowna u područjima sa velikim brojem zaraženih (EPA)
Merkel želi da Parlament privremeno odobri saveznoj Vladi mogućnost nametanja lockdowna u područjima sa velikim brojem zaraženih (EPA)

Potvrđeno je 29.426 novih slučajeva zaraze korona virusom u Njemačkoj u četvrtak, što je najveći dnevni porast od 8. januara, dok Vlada ove europske države želi uvesti oštrije mjere kako bi suzbila treći val epidemije, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

Dodaje se kako su u protekla 24 sata umrle 293 osobe, a od početka pandemije preminulo ih je 79.381.

Sedmodnevni prosjek broja novih infekcija na 100.000 stanovnika porastao je na 160,1, pokazuju podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Njemačka se bori s varijantom korona virusa koja se brže širi, pet mjeseci prije parlamentarnih izbora na kojima se očekuje manja podrška za vladajuće konzervativce Angele Merkel nego na prošlim izborima.

Sedmodnevna incidencija

Merkel želi da Parlament privremeno odobri saveznoj Vladi mogućnost nametanja lockdowna u područjima sa velikim brojem zaraženih, pošto neke regije ne žele uvesti oštrije restrikcije.

Vicekancelar Olaf Scholz u četvrtak je branio promjene Zakona o zaštiti od bolesti koje uključuju uvođenje policijskog sata kada sedmodnevna incidencija premaši broj od sto slučajeva na 100.000 stanovnika.

„Ovo je pomoglo svugdje, to je učinjeno u mnogim državama svijeta – i smanjilo je stopu incidencije“, rekao je on za TV stanicu ARD, dodajući kako je trebalo nešto poduzeti kako bi se ograničilo širenje korona virusa.

„Želimo imati stroga pravila”, kazao je vicekancelar Scholz.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO