Katedrala Notre-Dame će se ponovo otvoriti 2024.

Katedrala Notre-Dame u Parizu, teško oštećena u požaru prije dvije godine će biti ponovo otvorena 2024, obećala je francuska ministrica kulture.

Do sada je u vidu poklona i obećanih sredstava prikupljeno 833 miliona eura, što dozvoljava da se obnovi katedrala, rekla je ministrica (EPA)
Do sada je u vidu poklona i obećanih sredstava prikupljeno 833 miliona eura, što dozvoljava da se obnovi katedrala, rekla je ministrica (EPA)

Katedrala Notre-Dame u Parizu, teško oštećena u požaru prije dvije godine će biti ponovo otvorena 2024, obećala je u srijedu francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot i objavila da je prikupljeno dovoljno sredstava da se to provede.

Do sada je u vidu poklona i obećanih sredstava prikupljeno 833 miliona eura, što dozvoljava da se obnovi katedrala, rekla je ministrica u obraćanju Senatu, gornjem domu parlamenta, prenosi Beta.

“Mogu vam reći da će 2024. katedrala Notre-Dame u Parizu biti ponovo otvorena”, rekla je ona.

Obnova katedrale

Ministrica će u četvrtak obići katedralu sa predsjednikom Emmanuelom Macronom, na drugu godišnjicu požara koji je djelomično oštetio to srednjevjekovno remek djelo gotske arhitekture u srcu Pariza 15. aprila 2019. godine.

Francuski predsjednik je tada zatražio da se katedrala, čiji krov i vrh su uništeni u plamenu, obnovi za pet godina.

Macronov predstavnik za tu obnovu general Jean-Louis Georgelin je također rekao da će katedrala biti ponovo otvorena 2024. godine.

Međutim svi radovi neće biti završeni tog datuma.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO