Indija prvi put s više od 200 hiljada novozaraženih u danu

Indija se sada nalazi odmah iza SAD-a, koja predvodi globalni crni popis s 31,4 miliona slučajeva zaraze korona virusom.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije u Indiji je porastao na više od 170.000 (EPA)

Indija je u četvrtak izvijestila o rekordnih 200,739 slučajeva zaraze COVID-om 19 u posljednja 24 sata, čime je dnevni broj novozaraženih po prvi puta premašio 200 hiljada, pokazali su podaci ministarstva zdravstva.

Kako je objavljeno, od COVID-a 19 je umrlo 1.038 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije u južnoazijskoj zemlji porastao na 173,123, navodi Reuters a prenosi Hina.

Ukupan broj zaraženih u Indiji dosegao je 14,1 miliona, što je odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, zemlje koja predvodi globalni crni popis s 31,4 miliona slučajeva zaraze korona virusom.

Najgore je u saveznoj državi Maharashtri

Indija je ranije ove godine imala manje od 10 hiljada novih slučajeva dnevno, no od 2. aprila po broju novozaraženih je najpogođenija država na svijetu.

Najgore je u najbogatijoj saveznoj državi Maharashtri, čiji je glavni grad Mumbai, u kojoj je registrovana četvrtina svih slučajeva u zemlji. Tamo su od srijede na snagu stupile stroge restriktivne mjere.

Izvor: Agencije