IAEA: Iran skoro dovršio pripreme za obogaćivanje urana

Iran je ‘skoro dovršio pripreme’ za početak obogaćivanja urana do 60 posto čistoće u nadzemnom postrojenju u Natanzu, navodi agencija UN-a.

Iran je u ponedjeljak optužio Izrael za sabotažu u njegovom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u kojoj su oštećene centrifuge koje koristi za obogaćivanje urana, upozoravajući da će poduzeti osvetu za napad (EPA)
Iran je u ponedjeljak optužio Izrael za sabotažu u njegovom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u kojoj su oštećene centrifuge koje koristi za obogaćivanje urana, upozoravajući da će poduzeti osvetu za napad (EPA)

Iran je “skoro dovršio pripreme” za početak obogaćivanja urana do 60 posto čistoće u nadzemnom postrojenju u Natanzu, a tamo planira dodati 1.024 centrifuge prve generacije IR-1, saopćio je u srijedu nuklearna agencija Ujedinjenih naroda.

“Agencija je danas potvrdila da je Iran gotovo završio pripreme za početak proizvodnje UF6 obogaćenog do 60 posto U-235 u pilotskom postrojenju za obogaćivanje goriva Natanz”, navodi se u saopćenju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na uranijum heksafluorid, oblik u koji se uran stavlja u centrifuge radi obogaćivanja.

Iran je u ponedjeljak optužio Izrael za sabotažu u njegovom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u kojoj su oštećene centrifuge koje koristi za obogaćivanje urana, upozoravajući da će poduzeti osvetu za napad.

Izjava glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Saeeda Khatibzadeha predstavlja prvu zvaničnu optužbu iznesenu protiv Izraela za nedjeljni incident u kome je prekinuto snabdijevanje strujom kompletnog postrojenja.

Jačanje napetosti

Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za napad. Sumnja je, ipak, odmah pala na Izrael čiji su mediji skoro jednoglasno javili o razornom kibernetskom napadu koji je izazvao prekid snabdijevanja strujom.

Ukoliko se Izrael ustanovi odgovornim za sabotažu, to bi dodatno pojačalo napetosti između dvije zemlje, već angažirane u sukobu u sjeni širom Bliskog istoka.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se u nedjelju sastao s američkim ministrom odbrane Loydom Austinom, obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da stopira nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila.

Iran je saopćio u ponedjeljak da je identificirao osobu koja je prekinula snabdijevanje električnom energijom za nuklearno postrojenje Natanz, što je dovelo do nestanka struje na toj lokaciji, navodi iranski website Nournews riječi obavještajnih izvora.

“Ta osoba je identificirana. Neophodne mjere su poduzete na hapšenju osobe koja je izazvala prekid snabdijevanja strujom u jednoj od hala na lokaciji Natanz”, javio je website.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO