Bugarski premijer formalno odstupio

Hiljade demonstranata tražilo je ostavku Vlade i premijera Bojka Borisova zbog korupcije tokom ljetnih protesta 2020. godine.

Proevropski populistički GERB je nakon izbora 4. aprila ostao pojedinačno najjača stranka sa 26 posto glasova (EPA)

Bugarski premijer Bojko Borisov podnio je ostavku, što se i očekivalo, nakon slabog rezultata njegove stranke desnog centra GERB na izborima početkom aprila.

Ostavku je objavila privremena predsjednica novog saziva bugarskog Parlamenta Mika Sajkova tokom prve sjednice bugarskog zakonodavnog tijela u četvrtak, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ostavku koalicijske Vlade GERB-a i nacionalističkog saveza Ujedinjeni patrioti, koja je bila na vlasti od 2017. godine, morao je rutinski odobriti Parlament.

Hiljade demonstranata tražilo je ostavku Vlade zbog korupcije tokom ljetnih protesta 2020. godine.

Slab koalicijski potencijal

Borisovljev proevropski populistički GERB je nakon izbora 4. aprila ostao pojedinačno najjača stranka sa 26 posto glasova.

Međutim, GERB je osvojio samo 75 mandata od 240, što je 20 manje nego na prošlim izborima, a ima slab koalicijski potencijal.

U Parlament su ušle tri protestne stranke, a ukupno je sada u Bugarskoj šest parlamentarnih stranaka.

Druga po snazi u Parlamentu je nova stranka televizijskog voditelja i pjevača Slavija Trifonova sa 51 mandatom, dok je treća Bugarska socijalistička stranka sa 43 mandata.

Izvor: Agencije