Biden najavio protjerivanje deset ruskih diplomata

Rusiji će biti biti izrečene sankcije na temelju miješanja u izbore i pokušaja cyber napada.

Ranije je otkriveno da su se hakeri, za koje se sumnja da su povezani s Rusijom, infiltrirali u kompjuterske sisteme nekoliko saveznih agencija (Reuters)
Ranije je otkriveno da su se hakeri, za koje se sumnja da su povezani s Rusijom, infiltrirali u kompjuterske sisteme nekoliko saveznih agencija (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden najavio je danas protjerivanje deset ruskih diplomata s obrazloženjem da su povezani s pokušajem cyber napada i aktivnostima usmjerenim na uticaj na predsjedničke izbore u njegovoj zemlji.

Iz Bidenove administracije navode da će Rusiji biti izrečene razne sankcije na temelju mješanja u predsjedničke izbore i pokušaja cyber napada, tvrdi Anadolija.

Ranije je otkriveno da su se hakeri, za koje se sumnja da su povezani s Rusijom, infiltrirali u kompjuterske sisteme nekoliko saveznih agencija, uključujući Ministarstvo financija SAD-a, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo pravosuđa.

Hakeri su u decembru 2020. godine probili u softver SolarWinds, koji se koristi za upravljanje informatičkim mrežama velikih poduzeća ili administracije i njihov nadzor.

Američka administracija tada je poručila kako smatra Rusiju odgovornom za ovaj napad.

‘Snažan i nezbježan’ odgovor

Američki dužnosnici tvrdili su, iako za to nisu izneseni dokazi, da je ruski predsjednik Vladimir Putin ovlastio ruske agente za provođenje operacija kako bi pomogao ponovnom izboru bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Protjerivanje diplomata i sankcije smatraju se prvim odgovorom SAD-a Kremlju zbog pokušaja napada povezanog sa SolarWindsom.

Prošlog mjeseca SAD je najavio sankcije nekim birokratima najvišeg i srednjeg nivoa i državnim institucijama Rusije zbog trovanja i hapšenja opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog.

Reagujući na sankcije, Rusija je pozvala na razgovor američkog ambasadora u Moskvi i poručila da će odgovoriti “snažno”.

“SAD nije spreman da prihvati objektivnu stvarnost multipolarnog svijeta bez američke hegemonije. Takvo agresivno ponašanje će dobiti jak odgovor. Odgovor na sankcije je neizbježan”, izjavila je portparol ruske diplomatije Marija Zaharova.

Izvor: Agencije

Povezane

FBI je optužio Iran i Rusiju za pokušaje miješanja u predstojeće predsjedničke izbore. Agencija kaže da su obje države došle do podataka o registriranim glasačima. FBI tvrdi da je Iran slao lažne e-mailove biračima s ciljem zastrašivanja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO