Američki državni sekretar u Afganistanu na razgovorima o povlačenju

Antony Blinken će afganistanskoj vladi predstaviti plan administracije Joea Bidena za povlačenje američkih jedinica do 11. septembra.

Državni sekretar SAD-a s predsjednikom afganistanskog Visokog vijeća za nacionalno pomirenje Abdullahom Abdullahom (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je u četvrtak u  Afganistan, u iznenadnu posjetu kako bi afganistanskoj vladi predstavio plan administracije Joea Bidena za povlačenje američkih jedinica do 11. septembra, 20. godišnjice terorističkog napada na New York i Washington.

Blinken bi se trebao sastati s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ganijem i visokim američkim dužnosnicima stacioniranim u Afganistanu te razgovarati o u srijedu objavljenom planu američkog predsjednika, koji je rekao da je “kucnuo čas” da se okonča dugi rat Amerike, pokrenut nakon napada 11. septembra 2001. godine

Pregovori Kabula i pobunjenika u zastoju

Amerikanci bi se trebali povući nekoliko mjeseci nakon roka upisanog u sporazum koji je zaključio bivši predsjednik Donald Trump s talibanima u februaru 2020. godine, dok su pregovori Kabula i pobunjenika u zastoju i ništa ne najavljuje smanjenje nasilja.

Brojni analitičari smatraju da bi ovakvo povlačenje moglo zemlju gurnuti u novi građanski rat ili bi moglo omogućiti povratak talibana na vlast, sa koje su potjerani krajem 2001. godine, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Dok je u Trumpovom sporazumu bilo najavljeno povlačenje do 1. maja, Bidenov plan je početi povlačenje 2.500 američkih vojnika koji se još nalaze u Afganistanu na taj datum, zajedno s povlačenjem vojnika NATO-a, te ga okončati do 11. septembra.

Operacija “Odlučna podrška” Sjevernoatlantskog saveza uključuje ukupno 9.600 vojnika iz 36 zemalja.

Predsjednik Gani je rekao da poštuje tu odluku i ocijenio da su afganistanske snage u potpunosti spremne braniti narod i zemlju, u što sumnjaju brojni promatrači.

Talibani ne odobravaju pomicanje roka povlačenja.

Talibani odbijaju skup u Istanbulu

“Ako se sporazum krši i ako strane snage neće otići iz naše zemlje predviđenog datuma, sigurno će biti problema i oni koji ne poštuju sporazum će za njih biti odgovorni”, upozorio je u srijedu glasnogovornik skupine Zabihullah Mujahid.

Dan ranije su pobunjenici upozorili da odbijaju sudjelovanje na mirovnoj konferenciji o Afganistanu, koja je planirana od 24. aprila do 4. maja u Istanbulu, dok sve strane sile ne završe povlačenje.

Taj skup bi trebao omogućiti pokretanje direktnih mirovnih pregovora u septembru između talibana i vlade u Kabulu.

Izvor: Agencije