Ajatolah Khamenei: Ponude za nuklearni sporazum su ponižavajuće

Ponude koje se daju na pregovorima u Beču o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma ‘nisu vrijedne razmatranja’, kaže iranski vrhovni vođa Ali Khamenei.

Kao vrhovni vođa Khamenei ima konačnu riječ o svim državnim pitanjima, i njegovi komentari o pregovorima su važni (EPA)
Kao vrhovni vođa Khamenei ima konačnu riječ o svim državnim pitanjima, i njegovi komentari o pregovorima su važni (EPA)

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je u srijedu da ponude koje se daju na pregovorima u Beču o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma “nisu vrijedne razmatranja” i da su “ponižavajuće”.

Ali Khamenei ovo je izjavio u govoru prvog dana Ramazana u Iranu. Kao vrhovni vođa on ima konačnu riječ o svim državnim pitanjima, i njegovi komentari o pregovorima su važni, prenosi Beta.

“Ponude koje nam se daju su obično arogantne i ponižavajuće i nisu vrijedne razmatranja”, rekao je Khamenei.

U Beču su u toku pregovori o opstanku međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. sa svjetskim silama i iz koga su Sjedinjene Američke Države izašle 2018. godine.

Napad na postrojenje

Izjava iranskog vrhovnog vođe data je dan nakon što je Iran saopštio da će obogaćivati uranij do 60 posto, najveći nivo do sada, poslije napada ovog vikenda na njegov nuklearni kompleks Nantanz, za koji je optužio Izrael.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad ali mnogi vjeruju da je to jeste djelo Izraela.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da je odluka o obogaćivanju uranija do 60 posto nakon eksplozije u postrojenju Natanz “odgovor” Irana na “nuklearni terorizam” Izraela.

“To što ste uradili zove se nuklearni terorizam, a ono što mi radimo jeste legalno”, rekao je Rouhani na sjednici vlade.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO