Zatvorska uprava objavila: Umro Bernard Madoff

Berzovni mešetar je odslužio 11 od 150 godina zatvorske kazne koliko je dobio 2009.

Financijaš je prevario ulagače za, prema procjeni, 65 milijardi dolara u najvećoj financijskoj prevari u američkoj historiji (EPA)
Financijaš je prevario ulagače za, prema procjeni, 65 milijardi dolara u najvećoj financijskoj prevari u američkoj historiji (EPA)

Bernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prevara u historiji, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava, prenosi Hina

Madoff (82) patio je od hroničnog zatajenja bubrega i još nekoliko bolesti.

Berzovni mešetar je odslužio 11 godina  od 150 godina zatvorske kazne koliko je dobio 2009. pošto se izjasnio krivim po 11 točaka optužnice, uključujući pranje novca i prevare.

Financijaš je prevario ulagače za, prema procjeni, 65 milijardi dolara u najvećoj financijskoj prevari u američkoj historiji.

Neke žrtve izgubile svu imovinu

Rođen u skromnoj obitelji u New Yorku, Madoff je izgradio bogatstvo na piramidalnoj tzv Ponzijevoj shemi koja se počela urušavati 2008. kada je nastupila financijska kriza i kada su ulagači tražili povrat svojeg novca.

Žrtve njegovih prevara bili su pojedinci, zaklade, mirovnisnki fondovi i fondovi. Među njima su glumci Kevin Bacon, Kyra Sedgwick i John Malkovich, slavni košarkaš Sandy Koufax te fondacija redatelja Stevena Spielberga.

Neke žrtve izgubile su svu imovinu, uključujući članove židovske zajednice koja ga je smatrala velikim filantropom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO