UN: Sve više napada izraelskih doseljenika na Palestince

U prva tri mjeseca ove godine registrovano je više od 210 incidenata, tvrde eksperti UN-a.

Nasilje je uglavnom motivirano ideologijom i ima za cilj 'zastrašiti i terorizirati Palestince', tvrde eksperti (Reuters)
Nasilje je uglavnom motivirano ideologijom i ima za cilj 'zastrašiti i terorizirati Palestince', tvrde eksperti (Reuters)

Eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava upozorili su da je nasilje, uključujući napade i uništenje objekata, izraelskih doseljenika prema palestinskim civilima na okupiranoj Zapadnoj obali, u posljednjih nekoliko mjeseci doživjelo porast.

Tokom prva tri mjeseca 2021. godine, registrovano je više od 210 incidenata koji uključuju doseljenike, a zabilježena je i smrt jednog Palestinca, tvrde.

„U 2020., Ured za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a (OCHA), dokumentovao je 771 incident, u kojem su ozlijeđena 133 Palestinca, oštećeno 9.646 stabala i 184 automobila, većinom u regijama Hebrona, Jerusalema, Nablusa i Ramallaha“, rekli su eksperti u izjavi.

‘Natjerati Palestince da se presele’

U grupi stručnjaka su Michael Lynk, specijalni izvjestilac o stanju ljudskih prava na palestinskoj teritoriji okupiranoj od 1967., Balakrishnan Rajagopal i Claudia Mahler.

Pozvali su izraelsku vojsku i policiju da istraže i procesuiraju odgovorne za nasilne događaje.

Kako tvrde, nasilje je uglavnom motivirano ideologijom i ima za cilj “zastrašiti i terorizirati Palestince” i spriječiti ih da pristupe njihovoj zemlji, a druge natjerati da se presele.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO