Uhapšena policajka koja je ustrijelila Afroamerikanca u Minneapolisu

Kim Potter je provedena i bit će prebačena u zatvor zbog ubistva iz nehata, objavile su vlasti.

Nakon nesreće uslijedile su tri noći nasilnih protesta (EPA)
Nakon nesreće uslijedile su tri noći nasilnih protesta (EPA)

Policajka koja je u nedjelju ustrijelila mladog Afroamerikanca blizu Minneapolisa uhapšena je i bit će optužena za ubistvo iz nehata, objavio je u srijedu Ured za kriminalne poslove Minnesote, koji nadzire istragu.

„Kim Potter je privedena i bit će prebačena u zatvor u okrugu Hennepin zbog ubistva iz nehata”, kaže se u priopćenju, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Policajka (48) je pucala u Dauntea Wrighta, 20-godišnjeg Afroamerikanca tokom rutinske kontrole u mjestu Brooklyn Center, nedaleko Minneapolisa.

Izjavila je da je zamijenila pištolj s elektrošokerom.

Prijeti joj deset godina zatvora

U utorak je dala otkaz, kao i šef policije Brooklyn Centera, te joj prijeti kazna do 10 godina zatvora.

Nakon nesreće koja se dogodila, dok traje proces za ubistvo Afroamerikanca Georga Floyda, uslijedile su tri noći nasilnih protesta.

Uprkos policijskom satu i brojnom policijskom pojačanju na ulicama, u utorak je u nasilju između demonstranata i snaga reda privedeno 78 ljudi.

Porodica Dauntea Wrighta je kritizirala opravdanje policajke i istaknula da „agentica s 26 godina staža zna razlikovati elektrošoker od vatrenog oružja“, napisao je njihov advokat Ben Crump u priopćenju.

“Nastavit ćemo se boriti za pravdu za Dauntea, njegovu porodicu i sve marginalizirane. Nećemo se zaustaviti dok ne postignemo stvarne reforme policije i pravosuđa”, dodao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO