Ruski institut: Nije bilo pojave krvnih ugrušaka kod Sputnjika V

Sputnjik V koristi istu tehnologiju kao vakcine AstraZenece i Johnson & Johnsona.

Sputnjik V se znatno razlikuje po strukturi i tehnologiji proizvodnje u odnosu na vakcine AstraZenece i J&J-a, tvrde u Moskvi (EPA - Ilustracija)

Rusija je navela danas da njena glavna vakcina protiv COVID-19 Sputnjik V nije izazvala rijetke tipove ugrušaka krvi primijećene nakon upotrebe druge dvije vakcine koje koriste istu tehnologiju.

„Potpuna analiza neželjenih efekata za vrijeme kliničkih proba i za vrijeme masovne vakcinacije Sputnjikom V pokazala je da nije bilo slučajeva cerebralne venske tromboze“, saopštio je institut za istraživanje Gamalej koji je razvio tu vakcinu.

Za vakcine AstraZenece i Johnson & Johnsona sumnja se da su izazvale nekoliko desetaka slučajeva tih jako rijetkih pojava krvnih ugrušaka, od kojih su neki bili sa smrtnih ishodom, zbog čega su vlasti više zemalja ograničile njihovu upotrebu.

Obje te vakcine koriste istu tehnologiju kao Sputnjik V – adenovirus.

Institut Gamalej naveo je da su sve vakcine zasnovane na vektorima koji koriste adenovirus različite i da se ne mogu direktno porediti, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Odgađanje isporuke vakcine J&J-a

Prema institutu, Sputnjik V se znatno razlikuje po svojoj strukturi i tehnologiji proizvodnje u odnosu na vakcine AstraZenece i J&J-a.

Dodaje se da je sigurnost Sputnjika V pojačana tehnologijom prečišćavanja u četiri faze za koju je Institut naveo da je spreman podijeliti sa drugim proizvođačima da bi se minimizirali rizici od nuspojava.

Američka kompanija Johnson & Johnson, koja treba isporučiti 55 miliona doza svoje vakcine u EU u drugom tromjesečju objavila je jučer da odgađa isporuku Evropi nakon prijave slučajeva sa trombovima kod vakcinisanih osoba u SAD-u.

Upotreba vakcine AstraZenece je drastično ograničena u najvećem dijelu Evropske unije zbog mogućih slučajeva tromboze, a Danska je danas objavila da definitivno odustaje od te vakcine.

Sputnjik V je sada odobren u oko 60 zemalja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO