Rumunski premijer smijenio ministra zdravstva zbog upravljanja epidemijom

Dva požara i neispravni respiratori u COVID bolnicama razlog su smrti ili povreda desetaka bolesnika u Rumuniji, dok je zdravstveni sistem opterećen korupcijom i politiziranim upravljanjem.

Voiculescu je počeo zapošljavati nove ljude na čelu agencija za zdravstveno osiguranje koje nadziru milijarde eura za zdravstvo (EPA)
Voiculescu je počeo zapošljavati nove ljude na čelu agencija za zdravstveno osiguranje koje nadziru milijarde eura za zdravstvo (EPA)

Rumunski premijer Florin Citu smijenio je ministra zdravstva jer želi ojačati povjerenje u državne ustanove dok zemlja pokušava suzbiti epidemiju COVID-a 19, ali tim potezom mogao bi ugroziti koalicijsku vladu desnog centra.

Smijenjen je ministar zdravstva Vlad Voiculescu, što je prva velika izmjena u vladajućoj koaliciji nakon izbora u decembru kada su vladu formirali Cituovi liberali, blok desnog centra USR-Plus, koji podržava ministra, te stranka etničkih Mađara UDMR, prenosi Hina.

Te tri grupe imaju oko 56 posto glasova u parlamentu, ali im većina ovisi o tome koliko će se složiti stranački lideri o važnim pitanjima.

“Da bismo se uspješno borili protiv pandemije, uvijek sam govorio, potrebno je povjerenje u državne institucije”, rekao je Citu nakon je smijenio Voiculescua.

“Da bi povjerenje u državne institucije potrajalo, odlučio sam smijeniti čovjeka na čelu ministarstva zdravstva. Snažno vjerujem u vladajuću koaliciju”, rekao je Citu bez drugih pojedinosti.

Odlazak medicinara

Voiculescu, 37-godišnji ekonomista, obećao je funkcioniranje zdravstvene njege i državnih bolnica učiniti transparentnijim ali izložen je kritikama političara i politički imenovanih direktora bolnica.

Voiculescu je počeo zapošljavati nove ljude na čelu agencija za zdravstveno osiguranje koje nadziru milijarde eura za zdravstvo. Mnogi od njih odabrani su po političkoj pripadnosti, kažu promatrači.

Rumunska zdravstvena infrastruktura najnerazvijenija je u Evropskoj uniji. Svaki četvrti Rumun nema dostatan pristup temeljnim zdravstvenim uslugama, a deseci hiljada ljekara i medicinskih sestara potražili su bolje plaćen posao u inostranstvu.

Citu je rekao da će dužnost ministra zdravstva preuzeti potpredsjednik vlade i čelnik USR-Plus Dan Barnar.

Korupcija i politiziranje

Voiculescu za sad nije komentirao svoju smjenu koju su zastupnici USR-Plus nazvali su agresivnim činom. Sjednica vlade planirana za srijedu je odgođena.

Dva požara i neispravni respiratori u COVID bolnicama u novembru, januaru te nešto ranije ove sedmice razlog su smrti ili povreda desetaka bolesnika.

I prije pandemije, rumunski zdravstveni sistem bio je prenapregnut, opterećen korupcijom, neučinkovitim i politiziranim upravljanjem podijeljen između lokalnih i središnjih vlasti.

Oko 13.360 oboljelih od COVID-a 19 u srijedu je bilo u bolnicama širom Rumunije, od kojih 1.521 na odjelima intenzivne njege. Rumunija je prijavila 1,01 milion oboljelih i 25.605 umrlih s korona virusom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO