Rouhani: Obogaćivanje uranijuma na 60 posto odgovor na zlo

Čelnik Irana povezao napad na nuklearno postrojenje sa pregovorima u Beču.

Iran je jučer najavio kako će obogatiti uranijum na najviši nivo ikada kao odgovor na napad tokom vikenda na Natanz (EPA)
Iran je jučer najavio kako će obogatiti uranijum na najviši nivo ikada kao odgovor na napad tokom vikenda na Natanz (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je odluku zvaničnog Teherana da obogaćuje uranijum do čistoće od 60 posto, a nakon cyber napada na nuklearno postrojenje Natanz, nazvao „odgovorom na vaše zlo“, povezujući incident sa tekućim pregovorima u Beču o iranskom nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Izrael je osumnjičen za napad izveden proteklog vikenda na iransko nuklearno postrojenje u Natanzu, podsjećaju agencije.

Ruohani je, u obraćanju Vladi, rekao kako će oštećene centrifuge prve generacije IR-1 u Natanzu biti zamijenjene naprednim IR-6 centrifugama koje mnogo brže obogaćuju uranijum.

Odgovor na napad

„Htjeli ste nam izbiti sve argumente iz ruku tokom razgovora, ali ruke su nam pune“, rekao je iranski čelnik, te dodao kako je „obogaćivanje od 60 posto odgovor na vašu zlobu“.

„Odsjekli smo vam obe ruke, jednu sa IR-6 centrifugama i drugu sa obogaćivanjem uranijuma od 60 posto“, izjavio je Rouhani.

Centrifuge IR-6 obogaćuju uranijum mnogo brže od IR-1 centrifuga prve generacije.

Iran je jučer najavio kako će obogatiti uranijum na najviši nivo ikada kao odgovor na napad tokom vikenda na Natanz.

Europsko upozorenje

Europske države potpisnice međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom u srijedu su upozorile Teheran da je njegova odluka o obogaćivanju uranijuma na 60 posto čistoće i instaliranju novih 1.000 centrifuga u Natanzu suprotna naporima za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015., prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Pregovori između svjetskih sila i Irana trebali bi se nastaviti u četvrtak u Beču, no u zajedničkom saopćenju su Velika Britanija, Francuska i Njemačka ocijenile da odluka o obogaćivanju nije zasnovana na vjerodostojnim razlozima i da predstavlja značajan korak u proizvodnji nuklearnog oružja.

„Najave Irana su za žaljenje, naročito jer dolaze u trenutku kada su svi učesnici Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPoA) i SAD započeli stvarne rasprave u cilju pronalaženja brzog diplomatskog rješenja za oživljavanje i obnovu JCPoA“, navodi se u saopćenju.

„Najnovije opasne izjave Irana su suprotne tim raspravama koje smo vodili u konstruktivnom duhu i dobroj vjeri.“

Europska trojka je, u svijetlu najnovijih događaja, poručila kako „odbacuje sve mjere, bilo kojeg učesnika, koje vode eskalaciji te da će pozvati Iran da dodatno ne komplicira diplomatski proces“.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO