Pokrenuta istraga o Bolsonarovom upravljanju epidemijom

Bolsonaro je kritiziran zbog odnosa prema pandemiji korona virusa, za kojeg je na početku kazao da je ‘mali grip’, te za ignoriranje savjeta zdravstvenih stručnjaka.

Istraga bi mogla otvoriti mnoga pitanja (EPA)
Istraga bi mogla otvoriti mnoga pitanja (EPA)

Brazilski Senat pokrenuo je istragu o načinu na koji se predsjednik Jair Bolsonaro odnosio prema epidemiji korona virusa.

Istraga bi mogla da otvori mnoga pitanja, uključujući i mogućnost da se Bolsonaro optuži za kršenje zakona.

Rodrigo Pacheco, lider većine u Senatu, izjavio je da bi kongresna istraga o postupanju federalnih vlasti tokom pandemije mogla paralelno da bude vođena sa istragom o raspodjeli federalnih sredstava lokalnim samoupravama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Više od 358.000 žrtava COVID-a

Bolsonaro je kritiziran zbog svog odnosa prema pandemiji korona virusa, za kojeg je na početku kazao da je “mali grip” i od početka ignorirao savjete zdravstvenih stručnjaka da maske treba da se nose, a poštuju mjere zaključavanja.

Za ranije pokušaje da se pokrene istraga protiv njega, Bolsonaro je okrivio zastupnike, međutim Vrhovni sud je prošle sedmice presudio da dovoljan broj senatora podržava istragu i da ona može biti pokrenuta.

Zbog širenja novog, zaraznijeg i smrtonosnijeg soja korona virusa poznatog kao P1 ili “brazilski soj”, medicinske ustanove u mnogim dijelovima Brazila su dovedene do “ivice pucanja sistema”.

Samo u toku jučerašnjeg dana u Brazilu je priminulo još 3.808 COVID pacijenata, a od početka pandemije više od 358.000.

Izvor: Agencije

Povezane

Potraga za vakcinom protiv korona virusa u Brazilu pretvorila se u vrlo politiziranu raspravu. Guverner Sao Paula u pregovorima je zaobišao saveznu vladu kako bi kupio kinesku vakcinu, ali predsjednik Jair Bolsonaro je svojim sumnjama u njenu ispravnost zbunio brazilsku javnost.   

Predsjednik SAD-a Donald Trump zabranio je ulazak u zemlju svima koji su boravili u Brazilu, drugoj zemlji u svijetu po broju zaraženih korona virusom. No, čini se da ta odluka ne brine brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji je još jednom s pristašama izašao na ulice.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO