Njemačka: Pfizer ili Moderna u drugoj dozi za mlađe od 60

Njemačka je 30. marta odlučila ograničiti upotrebu vakcine AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze.

Oko 2,2 miliona Nijemaca mlađih od 60 godina primilo je prvu dozu AstraZenece posljednjih sedmica (EPA)

Njemački građani mlađi od 60 godina, vakcinisani protiv COVID-a 19 prvom dozom AstraZenece, u drugoj dozi dobit će vakcinu Pfizera ili Moderne, odlučila su u utorak navečer savezno i ​​regionalna ministarstva zdravstva, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Njemačka je 30. marta odlučila ograničiti upotrebu vakcine AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze uočenih u Europi.

Dobra zaštita

Ljudi iz ove dobne grupe koji su primili prvu dozu AstraZenecine vakcine, dobit će drugu dozu vakcina BioNTech/ Pfizer ili Moderna, također dostupnih u Njemačkoj, odlučili su zdravstveni zvaničnici nakon sastanka, navodi novinska agencija dpa.

„To rješenje nudi dobru zaštitu“, rekao je za ovu agenciju predsjedavajući bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek.

Ministri su slijedili prošlosedmičnu preporuku Stalne komisije za vakcine (STIKO) da se druga doza primi 12 sedmica nakon početne doze AstraZenece.

Njemačka je odlučila, poput nekih drugih država, ograničiti upotrebu AstraZenece na starije ljude jer su kod mlađih osoba primijećene izuzetno rijetke tromboze „između četvrtog i 16. dana nakon vakcinisanja“.

Osam preminulih

Od 2. aprila zabilježena su 42 slučaja cerebralne venske tromboze nakon vakcinisanja AstraZenecom. U 35 slučajeva to su bile žene između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo. Prema Ministarstvu zdravstva, oko 2,2 miliona građana mlađih od 60 godina primilo je prvu dozu AstraZenece posljednjih sedmica.

Francuska je odlučila kao i Njemačka da drugu dozu AstraZenece zamijeni vakcinom na bazi glasničke RNA.

Svjetska zdravstvena organizacija, zbog nedostatka „adekvatnih podataka“, nije dala preporuku o promjeni vakcina protiv COVID-a između dviju doza.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost vakcina i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti veće od rizika. AstraZenecina vakcina još nije odobrena u SAD-u.

Izvor: Agencije