Mirovna konferencija o Afganistanu od 24. aprila u Istanbulu

Turska će od 24. aprila do 4. maja biti domaćin sastanka u vezi s mirovnim procesom u Afganistanu, koji će biti održan u Istanbulu.

Elementi i agenda sastanka određeni su nakon opsežnih pregovora sa stranama u Afganistanu (EPA)

Turska će od 24. aprila do 4. maja biti domaćin sastanka u vezi s mirovnim procesom u Afganistanu, koji će biti održan u Istanbulu.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske navodi se kako su suorganizatori sastanka Turska, Katar i Ujedinjeni narodi (UN) te da će od 24. aprila do 4. maja biti održana sveobuhvatna i na visokom nivou konferencija kojoj će prisustvovati predstavnici Islamske Republike Afganistan i talibana.

“Suorganizatori dijele stav da je potrebno pružiti podršku suverenom, nezavisnom i ujedinjenom Afganistanu”, navodi se u saopćenju, a prenosi Anadolija.

Pronalaženje rješenja

Navedeno je kako je temeljni cilj Konferencije u Istanbulu u vezi s mirovnim procesom u Afganistanu, ubrzati i upotpuniti unutarafganistanske pregovore u Dohi, kako bi bilo pronađeno pravedno i trajno političko rješenje.

Elementi i agenda sastanka određeni su nakon opsežnih pregovora sa stranama u Afganistanu.

“Fokus konferencije bit će na pomaganju pregovaračkim stranama da postignu zajedničke, fundamentalne principe koji oslikavaju dogovorenu viziju za budućnost Afganistana, mapu puta za političko rješenje i kraj konflikta”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije