Kina: Borbene vježbe nadomak Tajvana uoči posjete američke delegacije

Kineski funkcioner izjavio je da vojni manevri predstavljaju odgovor na miješanje stranih oružanih snaga na Tajvanu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden šalje poruke da je posvećen Tajvanu i demokratiji u toj zemlji (EPA)

Kina je u srijedu održala vojne vježbe u blizini Tajvana, nekoliko sati prije no što će u Taipei stići američki dužnosnici kako bi izrazili podršku predsjednika Joea Bidena tom otoku i njegovoj demokratiji.

Tajvan se žali na kinesku vojnu aktivnost u blizini svog teritorija, uključujući ulaske kineskih borbenih aviona i bombardera u njegov zračni prostor ili približavanja kineskog nosača aviona.

U ponedjeljak je u tajvanski zračni prostor ušlo dvadeset i pet kineskih aviona, najviše dosad, navodi Reuters a prenijela je Hina.

Kineski ured za pitanje Tajvana rekao je da su se vlada tog otoka i separatisti udružili s „vanjskim snagama“ da provociraju i štete miru i sigurnosti.

„Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) organizira aktualne borbene vježbe u Tajvanskom prolazu kao nužnu akciju u trenutnoj sigurnosnoj situaciji i kako bi čuvala nacionalni suverenitet“, objavio je glasnogovornik Ma Xiaoguang.

‘Vanjske snaga i tajvanske provokacije’

„To je samo odgovor na miješanje vanjskih snaga“ i tajvanskih provokacija, dodao je.

SAD, koji kao i većina država prepoznaje samo vladu u Pekingu, a ne i onu u Taipeiju, ali je ipak najveći podržavalac Tajvana u regiji, sa sve većom zabrinutošću prati rast napetosti između Kine i otočne države.

Kasnije u srijedu će na Tajvan stići bivši američki senator Chris Dodd i bivši zamjenici državnih sekretara Richard Armitage i James Steinberg. Dužnosnik Bijele kuće tu je posjetu prozvao „osobnim signalom“ Bidenove predanosti Tajvanu i njegovoj demokratiji.

Amerikanci će se u četvrtak susresti s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen. Glasnogovornik njezinog ureda Xavier Chang rekao je kako to putovanje „ponovno pokazuje snažan odnos Tajvana i SAD-a“ i „višestranačku podršku Tajvanu u SAD-u“, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije