Evropska komisija o nabavci vakcina: Sve opcije otvorene

U Briselu tako odgovaraju na navode medija kako neće biti obnovljeni ugovori s kompanijama AstraZeneca i Johnson & Johnson za narednu godinu.

Evropska unija je ranije imala problema s isporukama ugovorenih vakcina AstraZenece (Reuters)

Evropska komisija će zadržati sve opcije otvorenim kako bi se pripremila za sljedeće faze pandemije, nakon 2022. godine, izjavio je u srijedu glasnogovornik EK-a Stefan De Keersmaecker.

U Briselu tako odgovaraju na navode medija da je EK odlučio da ne obnovi ugovore o vakcinama protiv COVID-19 s kompanijama AstraZeneca i Johnson & Johnson za narednu godinu, prenosi Tanjug.

Istovremno dodaju da neće komentiratikonkretna pitanja o ugovorima.

Evropska unija je od početka primjene strategije vakcinacije imala problema s isporukama ugovorenih vakcina AstraZenece.

Problemi Brisela s vakcinom te kompanije nastavili su se nakon otvaranja istrage o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućeg neželjenog efekta njihove primjene.

Dvije milijarde doza u 2022. godini

S druge strane, isporuka vakcina kompanije Johnson & Johnson” u EU  zaustavljen je već prvog dana od proizvođača, zbog indikacija o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućem neželjenom efektu vakcine.

Prethodno je EK ocijenio da će 55 miliona doza vakcine Johnson & Johnson, koje su trebale biti isporučene EU u drugom kvartalu 2021. godine, ubrzati vakcinaciju u zemljama članicama, usporenu, između ostalog, i problemima oko vakcine AstraZenece.

Pored vakcina kompanija Astra Zeneca i Johnson & Johnson, u zvaničnoj evropskoj strategiji vakcinacije primjenjuju se vakcine kompanija Pfizer i Moderna.

Evropska komisija je ocijenila da će joj u periodu od 2022. godine biti potrebno dodatnih dvije milijarde doza vakcina kako bi se suočila sa sljedećim fazama pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije