Biden nastavlja prodaju oružja UAE-u vrijednu 23 milijarde

Iz State Departmenta navode kako se prodaje UAE-u nastavljaju „iako i dalje provjeravamo detalje i konsultiramo se sa emiratskim zvaničnicima“.

Paket od 23,37 milijardi dolara sačinjava 50 F-35 Lightning II aviona, do 18 primjeraka MQ-9B dronova, te paket zrak-zrak i zrak-zemlja municije (EPA)
Paket od 23,37 milijardi dolara sačinjava 50 F-35 Lightning II aviona, do 18 primjeraka MQ-9B dronova, te paket zrak-zrak i zrak-zemlja municije (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena poručila je Kongresu kako nastavlja sa prodajom oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vrijednom 23 milijarde dolara, a u prodaju su uključeni napredni avioni F-35, naoružane bespilotne letjelice i druga oprema, saopćili su savjetnici Kongresa, a prenosi agencija Reuters.

Iz State Departmenta navode kako će administracija nastaviti sa predloženim prodajama UAE-u „iako i dalje provjeravamo detalje i konsultiramo se sa emiratskim zvaničnicima“ o načinima korištenja oružja.

Administracija demokratskog predsjednika je pauzirala dogovore koje je imao bivši republikanski lider Donald Trump kako bi ih provjerila. Prodaje zaljevskoj naciji su finalizirane pred sami odlazak Trumpa iz ureda.

Abrahamski sporazumi

Trumpova administracija je Kongresu u novembru rekla kako je odobrila prodaju UAE-u u obliku dodatnog dogovora Abrahamskim sporazumima, dogovoru kojem je SAD u septembru posredovao a kojim je UAE pristao na normalizaciju odnosa sa Izraelom.

U posljednjim mjesecima rada Trumpove administracije, Izrael je u sklopu ovog sporazuma postigao dogovore sa UAE-om, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

Paket od 23,37 milijardi dolara sačinjava 50 F-35 Lightning II aviona, do 18 primjeraka MQ-9B dronova, te paket zrak-zrak i zrak-zemlja municije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO