Turska uvodi djelimično zaključavanje

Strožije mjere bit će na snazi i u prve dvije sedmice ramazana.

Policijski sat tokom radne sedmice sada počinje u 19 sati (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak je saopćio da će u toj zemlji biti uveden djelimični lockdown koji će trajati dvije sedmice, a u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Erdogan je u obraćanju medijima nakon sastanka kabineta koji je trajao blizu tri sata, saopćio nove mjere protiv COVID-19, koje će na snagu stupiti u srijedu navečer i trajati prve dvije sedmice ramazana, odabranog mjeseca muslimana.

Među novim restrikcijama je i produženi policijski sat tokom radne sedmice koji sada počinje u 19 sati (ranije je bio u 21 sat) i trajat će do pet sati ujutro, za vrijeme kojeg će biti zabranjeno kretanje između gradova, osim u hitnim i neophodnim situacijama.

Šalterska prodaja

Kafići, restorani i čajdžinice će moći raditi uz šaltersku prodaju i dostavu, dok će svadbeni saloni i sportski centri biti zatvoreni do kraja Bajrama.

Turska je 14. januara pokrenula kampanju masovne vakcinacije protiv COVID-19, počevši od zdravstvenih radnika i najviših državnih zvaničnika čiji je cilj bio potaći stanovništvo na vakcinisanje.

Izvor: Agencije