Stoltenberg: NATO, a ne Moskva, odlučit će o prijemu Ukrajine

Rusija je prebacila hiljade vojnika spremnih za borbu na granice s Ukrajinom, što je najveći broj ruskih trupa od ilegalne aneksije Krima 2014. godine, kaže generalni sekretar NATO-a.

Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Kulebom (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da će Alijansa, a ne Moskva, odlučiti o tome da li će se Ukrajina pridružiti tom vojnom savezu u budućnosti.

“Na 30 saveznika NATO-a je da odluče kada će Ukrajina biti spremna za članstvo. Niko drugi nema pravo pokušati se miješati ili umiješati u taj proces”, rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Kulebom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rusija sada “pokušava uspostaviti neku vrstu sfere utjecaja, u okviru koje nastoji odlučiti šta komšije mogu radti”, dodao je.

‘Nećemo prihvatiti aneksiju Krima’

Stoltenberg je pozvao Rusiju da povuče trupe, koje Moskva nagomilava na granicama s Ukrajinom.

“Posljednjih sedmica Rusija je prebacila hiljade vojnika spremnih za borbu na granice s Ukrajinom, što je najveći broj ruskih trupa od ilegalne aneksije Krima 2014. godine”, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, Rusija mora okončati ovo vojno gomilanje i provokacije.

“Podrška NATO-a teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Ukrajine je stabilna. Nećemo prihvatiti ilegalnu rusku aneksiju Krima”, rekao je Stoltenberg, prenosi Anadolija.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova je kazaao da NATO i Zapad moraju djelovati brzo kako bi spriječili eskalaciju nasilja između Ukrajine i Rusije te da bi bilo od pomoći uvođenje novih sankcija Moskvi i dodatna vojna pomoć Kijevu.

Mjere koje će obeshrabriti Rusiju

“Na operativnom nivou, potrebne su nam mjere koje će obeshrabriti Rusiju i koje će sadržati agresivne namjere. To bi mogla biti nova runda sankcija, koja bi podigla cijenu ruske agresije”, rekao je Kuleba.

Navodi da bi od koristi bila i direktna podrška usmjerena na jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine, “jer Rusija ne štedi napore da spriječi treće zemlje da sarađuju s Ukrajinom u sektoru odbrane”.

“Rusija naporno radi na tome da potkopa naše odbrambene sposobnosti”, zaključio je ukrajinski ministar.

Izvor: Agencije