Putin i Biden spremni da nastave dijalog o globalnoj sigurnosti

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Joseph Biden izrazili su u utorak spremnost da ‘nastave dijalog’ kako bi osigurali globalnu sigurnost.

Rusija je potvrdila da je Biden predložio Putinu organiziranje samita u bliskoj budućnosti ali se ne (EPA)

Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Joseph Biden izrazili su u utorak spremnost da “nastave dijalog” kako bi osigurali globalnu sigurnost, saopštio je Kremlj.

Rusija je potvrdila da je Biden predložio Putinu organiziranje samita u bliskoj budućnosti ali se ne precizira da li je ruski predsjednik prihvatio taj prijedlog, prenosi Beta.

“Dvije strane su izrazile spremnost da nastave dijalog o najvažnijim pitanjima globalne sigurnosti, koje bi udovoljile interesima ne samo Rusije i SAD-a, već́ i čitave međunarodne zajednice”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin i Biden su razgovarali i o tenzijama povezanim sa Ukrajinom, pošto Kijev i zapadne zemlje optužuju Moskvu za gomilanje vojnika na granici sa Ukrajinom, koja teži članstvu u NATO.

Normalizacija situacije

Ruski predsjednik je naglasio potrebu primjene mirovnog sporazuma o Ukrajini postignutog 2015. godine u Minsku.

Biden je izrazio interesiranje “za normalizaciju situacije” sa Moskvom i “uspostavljanje stabilne i predvidljive interakcije po ozbiljnim pitanjima kao što su strateška stabilnost i kontrola naoružanja, iranski nuklearni program, situacija u Afganistanu i globalne klimatske promjene”.

Odnosi Moskve i Washingtona su na niskom nivou zbog neslaganja u vezi niza pitanja od Ukrajine do Sirije, a i zbog optužbe za miješanje u izbore, špijunažu i cyber napade.

Izvor: Agencije