Policija kaže da je ubistvo Dauntea Wrighta bilo ‘slučajno’

Policija je saopštila da je njen pripadnik koji je ubio Wrighta ‘po svemu sudeći, slučajno pucao iz pištolja koji je izvadio umjesto omamljivača’.

Incident se dogodio u trenutku kada je situacija već napeta u Minneapolisu zbog suđenja bivšem policajcu Dereku Chauvinu za ubistvo Georgea Floyda (AP)

Policija u Minneapolisu koristila je suzavac i dimne bombe druge noći protesta zbog ubistva još jednog Afroamerikanca u tom gradu, nakon što je policija saopštila da je njen pripadnik koji ga je ubio “po svemu sudeći, slučajno pucao iz pištolja koji je izvadio umjesto omamljivača”.

Stotine demonstranata koji su drugu noć zaredom protestovali zbog smrti 20-godišnjeg Dauntea Wrighta prkoseći policijskom satu, sukobilo se sa policijom za razbijanje demonstracija ispred policijske stanice u predgrađu Minneapolisa, Brooklyn Centru, piše Tanjug pozivajući se na američke medije.

Šef lokalne policije Tim Gannon prethodno je izjavio da je policajac koji je ubio Wrighta nakon što ga je zaustavio zbog saobraćajnog prekršaja “kako se čini slučajno pucao”.

Na videosnimku, koji je objavljen na konferenciji za medije, vidi se okršaj Wrighta i jednog policajca, nakon čega Wrighta ulazi u svoj automobil, a u pozadini se čuje kako policajac viče: “Omamljivač, omamljivač”.

Nakon toga, auto odlazi a čuje se glas policajke koja govori: “Sra*e, upravo sam ga upucala.”

Pokušaj bijega

“Na osnovu onog što sam vidio i reakcije policajaca poslije, čini mi se da je ovdje slučajno pucano iz pištolja što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Wrighta”, rekao je Gannon, piše AP.

U ranijem saopštenju policije je navedeno da je Wright rutinski zaustavljen dok je upravljao automobilom, da je tokom provjere ustanovljeno da je za njim raspisana potjernica.

On je, kako se navodi, nakon pokušaja hapšenja, sjeo u svoj automobil pokušavajući da ode sa lica mjesta i tom prilikom je jedan od policajaca pucao na njega.

Mladić je ipak pobjegao, ali je nedaleko od mjesta incidenta udario u drugi automobil i tom prilikom preminuo.

Incident se dogodio u trenutku kada je situacija već napeta u Minneapolisu zbog suđenja bivšem policajcu Dereku Chauvinu za ubistvo Georgea Floyda, koji je prošle godine preminuo tokom hapšenja samo 16-ak kilometara dalje.

Izvor: Agencije