Njemačka: Vlast za pooštravanje mjera, građani protestiraju

Vijeće ministara u Njemačkoj je usvojilo nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od infekcija, koji predviđa pooštravanje mjera poduzetih u borbi protiv nove vrste korona virusa.

Njemačka kancelarka je izjavila da liječnicima i medicinskom osoblju treba pomoći i ne smiju se ostaviti da se sami bore s pandemijom (EPA)

Vijeće ministara u Njemačkoj je usvojilo nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od infekcija, koji predviđa pooštravanje mjera poduzetih u borbi protiv nove vrste korona virusa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da će svaki okrug i grad u Njemačkoj biti obavezan uvesti iste mjere ako na njegovom području ima više od stotinu novih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana, prenosi Anadolija.

Navela je da se ozbiljnost situacije može vidjeti iz podataka koje je objavio Institut “Robert Koch” i iz popunjenosti kreveta na odjelima za intenzivnu njegu.

“Uvijek sam govorila da ako čekamo da popunimo sve krevete na odjelima za intenzivnu njegu, zakasnit ćemo. Ne bismo smjeli to dopustiti. Ne možemo ignorirati pozive ljekara za pomoć”, kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka je izjavila da liječnicima i medicinskom osoblju treba pomoći i ne smiju se ostaviti da se sami bore s pandemijom.

Merkel je naglasila da zajednički sastanci savezne vlade i država nisu dovoljni da se prekine i zaustavi treći val epidemije te da bi borba protiv korona virusa trebala biti preciznija i dosljednija.

Ukoliko izmjena Zakona bude usvojena, okruzi s višom incidencijom morat će zatvoriti praktično sve osim supermarketa, apoteka i benzinskih pumpi, a restorani bi opet radili samo dostavu.

Mjere u Njemačkoj

Također, bila bi uvedena i zabrana kretanja između 21 i pet sati ujutro, osim za one koji se moraju kretati zbog posla.

Merkel smatra da se svjetlo na kraju tunela nazire kako odmiče kampanja vakcinacije protiv korona virusa.

Izrazila je nadu da će parlament brzo usvojiti izmjene Zakona o zaštiti od infekcija.

U vrijeme sastanka Vijeća ministara, održan je i protest građana.

Demonstranti su nosili transparente i natpise na kojima je pisalo: “Zaustavite Merkelin sistem, dosta je”, “Pustite djecu da slobodno dišu” i “Sloboda umjesto straha”. Tokom protesta poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a priveden je i veliki broj građana koji se nisu pridržavali epidemioloških mjera, održavali socijalnu distancu i nosili maske.

Izvor: Agencije