Kompanija Sinovac donirala 50.000 doza CONMEBOL-u

Kineska kompanija Sinovac Biotech Ltd donirat će 50.000 doza svog cjepiva protiv COVID-a 19 Južnoameričkoj nogometnoj federaciji za cijepljenje igrača.

Za sada nisu poznati detalji kada će doze stići ili biti primijenjene (EPA)

Kineska kompanija Sinovac Biotech Ltd donirat će 50.000 doza svog cjepiva protiv COVID-a 19 Južnoameričkoj nogometnoj federaciji (CONMEBOL) za cijepljenje igrača.

“Ovo je najbolja vijest koju je južnoamerička nogometna porodica mogla dobiti. Ovo je veliki korak naprijed u borbi protiv COVID-a 19,” kazao je predsjednik CONMEBOLA Alejandro Dominguez dodavši kako će imunizacija “biti usmjerena na  klubove iz prvih liga u muškoj i ženskoj konkurenciji, prenosi Hina.

Za sada nisu poznati detalji kada će doze stići ili biti primijenjene, no Dominguez se zahvalio kineskoj kompaniji na “razumijevanju da je nogomet ključna aktivnost za ekonomiju, kulturu i mentalno i tjelesno zdravlje Južnoamerikanaca.”

Važan trenutak

Dogovor dolazi u važnom trenutku za nogomet u regiji. U toku su dva glavna klupska natjecanja, Copa Libertadores i Copa Sudamericana, koja uključuju brojna putovanja kontinentom.

Ovoga ljeta trebala bi se održati i Copa America u Argentini i Kolumbiji.

Međutim, pandemija još bjesni cijelim kontinentom.

Argentina je prošle sedmice pooštrila ograničenja kretanja nakon što se povećao broj slučajeva, a Brazil je početkom ovog mjeseca prvi put premašio 4.000 smrtnih slučajeva dnevno.

Izvor: Agencije