Kina: Ne igrajte se s vatrom u vezi Tajvana

Američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog agresivnih akcija Kine protiv Tajvana.

Kina je pojačala vojne aktivnosti oko Tajvana (EPA)

Kina je poručila Sjedinjenim Američkim Državama da, u vezi sa Tajvanom, “prestanu da se igraju vatrom” i izrazila nezadovoljstvo jer je Washington namjerava da svojim zvaničnicima omogući slobodnije kontakte sa zvaničnicima tog otoka.

Odluka američkog State Departmenta o produbljivanju odnosa sa Tajvanom uslijedila je usred pojačanih kineskih vojnih aktivnosti oko otoka, uključujući gotovo svakodnevne upade zračnih snaga u tajvansku zonu protuzračne odbrane, navodi Reuters, a prenosi Tanjug.

Kina stoga apelira na Sjedinjene Američke Države “da se ne igraju vatrom po pitanju Tajvana, da odmah zaustave bilo koji oblik američko-tajvanskih zvaničnih kontakata, oprezno i na odgovarajući način obrade stvar i ne šalju pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost kako ne bi subverzivno uticale i oštetile kinesko-američke odnose i mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Zabrinutost SAD-a

Američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog agresivnih akcija Kine protiv Tajvana.

U pisanom odgovoru na Blinkenovu primjedbu, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je vlada imala apsolutnu odlučnost da zaštiti suverenitet zemlje.

“Nemojte stajati na suprotnoj strani od 1,4 milijarde Kineza”, dodaje se u pismu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO