Fauci: Vakcina AstraZeneca ima dobru efikasnost

Vodeći američki epidemiolog smatra da Amerikancima AstraZenecina vakcina možda neće biti potrebna, zbog posjedovanja vakcina drugih proizvođača.

Anthony Fauci: Nije vrijeme za prerano proglašenje pobjede (EPA)

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je da AstraZenecina vakcina protiv COVID-19 ima dobru efikasnost, ali da se moraju otkloniti sigurnosne brige.

Dodao je da Amerikancima AstraZenecina vakcina možda neće biti potrebna, zbog posjedovanja vakcina drugih proizvođača.

“Mislim da je vakcina AstraZeneca, sa stanovišta efikasnosti, dobra vakcina i, ako se sigurnosne brige otklone u Evropskoj uniji, efikasnost te vakcine je zaista dobra”, rekao je Fauci za Radio BBC, prenosi Tanjug.

‘Prerano za proglašenje pobjede’

“Nije jasno, međutim, da li ćemo ikada koristiti AstraZenecu ili ne, ali u ovom trenutku izgleda da nam neće biti potrebna. To nije negativna optužnica protiv AstraZenece, već je to jednostavno moguće s obzirom na snabdijevanje koje imamo od drugih kompanija”, kazao je on.

U trenutku kada Sjedinjene Američke Države popuštaju ograničenja u vezi s COVID-19, Fauci je rekao da je postojala “zaista rizična situacija” kada su se lokali i restorani ponovo otvorili na nekim mjestima gdje se mjera o nošenju maski nije sprovodila.

Fauci je kazao da nije vrijeme za prerano proglašenje pobjede.

Izvor: Agencije