Certifikati EU-a za sve vakcine i za građane trećih zemalja

Digitalni certifikat odnosit će se na dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19, negativan test ili dokaz o postojanju antitijela, poručuju iz Brisela.

Digitalni certifikati moći će se koristiti samo za slobodno kretanje (EPA)

Digitalni zeleni certifikati, koji bi trebali postati operativni u Evropskoj uniji do početka ljeta, bit će izdavani za sve vakcine protiv COVID-19, a moći će ih posjedovati i građani trećih zemlja, poručeno je iz Brisela.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, kaže da je osnovni cilj digitalnih zelenih certifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji, prenosi Tanjug.

“Evropska komisija je predložila da se digitalni zeleni certifikati prošire i na građene trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU. Vremenom bi trebalo da evropski zeleni certifikati postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku trebalo bi doći do usklađivanja sistema, tako da certifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU”, rekao je Reynders.

Isti tretman za sve

Poručio je da će svi građani EU-a dobiti isti tretman kada dođe do ukidanje restrikcija na putovanja i da će certifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira da li ih je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA) ili ne.

“Zemlje članice će biti dužne prihvatiti vakcine koje su odobrene na nivou EU-a, a bit će slobodne prihvatiti i sve druge vakcine”, kaže Reynders.

U Briselu naglašavaju da digitalni certifikati nisu “pasoši o vakcinaciji”, već da podrazumijeva tri vrste certifikata koji će se izdavati u digitalnom ili papirnom obliku, a odnosit će se na dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19, negativan test ili dokaz o postojanju antitijela.

Na snagu stupaju do početka ljeta

Navodi se da će se certifikati izdavati besplatno, da je plan da na snagu stupe do početka ljeta, a da će biti suspendirani kada Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označi kraj pandemije.

“Kada pandemija bude iza nas, neće biti potrebe za certifikatima, ali će se instrument koji sada uvodimo zadržati u slučaju da bude morao biti reaktiviran zbog nove pandemije”, rekao je Reynders.

Poručio je da će se digitalni certifikati moći koristiti samo za slobodno kretanje, a da svaka druga upotreba na nacionalnim nivou mora biti zakonski osnovana, proporcionalna i nediskriminaciona.

Da bi prijedlog EK-a uvođenju digitalnih zelenih certifikata stupio na snagu treba biti podržan u EP-u i zemljama članicama EU-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Zabrinjavajuća pojava unutar Evropske unije je sve očiglednija naklonost njenih lidera i čelnika zajedničkih institucija ka kršenju međunarodnih normi i vlastitih polustoljetnih tekovina.

opinion by Zekerijah Smajić
Published On 19 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO