Studija: Britanski soj korona virusa ne izaziva teže forme COVID-19

Studija objavljena u medicinskom časopisu ‘Lancet’ pokazuje da britanski soj ne izaziva teže forme COVID-a 19 koje obavezno zahtijevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću.

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva (Reuters)

Veoma zarazni soj korona virusa koji je prvi put detektovan u Velikoj Britaniji, takozvana britanska varijanta, ne izaziva teže forme COVID-a 19 koje obavezno zahtijevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću, navodi se u studiji koja je objavljena u medicinskom časopisu Lancet.

Studijom je obuhvaćena grupa od 496 COVID pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa oboljelima od drugih varijanti korone, prenosi Reuters.

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva.

Britanska varijanta korona virusa poznata kao B.1.1.7. prvi put je otkrivena krajem prošle godine u Velikoj Britaniji i ubrzo je postala najrasprostranjenija u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrđeno je u Centru za kontrolu bolesti i pevenciju SAD, navodi Reuters.

Vakcine učinkovite protiv britanskog soja

Druga studija objavljena u Lancetu, pronašla je da su vakcine vjerovatno učinkovite protiv britanske varijante budući da nije bilo očitog povećanja stope ponovne infekcije u usporedbi s nebritanskim varijantama virusa.

Prema britanskim naučnicima, britanski soj virusa je od 40 do 70 posto zarazniji od ranijih dominantnih sojeva.

Studije su takođe potvrdile da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.

 

Izvor: Agencije