Blinken putuje u Brisel na razgovore o Afganistanu i Ukrajini

Američki državni sekretar Anthony Blinken putuje u Brisel na razgovore sa evropskim i saveznicima NATO-a o Afganistanu, Ukrajini i drugim pitanjima.

Blinken će u belgijskoj prijestolnici imati bilateralne sastanke sa evropskim kolegama, a u srijedu će mu se pridružiti i američki ministar odbrane Lloyd Austin (EPA)

Američki državni sekretar Anthony Blinken putuje u Brisel na razgovore sa evropskim i NATO saveznicima o Afganistanu, Ukrajini i drugim pitanjima, saopštio je State Department.

Blinken će posjetu iskoristiti “da potvrdi američku posvećenost  transatlantskom savezu kao partnerstvu za postizanje zajedničkih ciljeva”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, a prenosi Beta.

U saopštenju je navedeno da će Blinken već u utorak u belgijskoj prijestolnici imati bilateralne sastanke sa evropskim kolegama, a u srijedu će mu se pridružiti i američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Posjeta Briselu američkog državnog sekretara dolazi prije 1. maja kada ističe rok, koji je postavila administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, za povlačenje koalicionih trupa predvođenih SAD-om iz Afganistana.

Nepoštivanje roka

Prema najavama predsjednika Joea Bidena i drugih američkih zvaničnika, taj rok se neće poštovati, budući da mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibana zasad nisu ostvarili gotovo nikakav napredak.

Razgovori u Briselu se također održavaju usred nagomilavanja ruskih trupa duž rusko-ukrajinske granice, što je zabrinulo zapadne zvaničnike dok se napetosti između ukrajinskih snaga i proruskih separatista povećavaju na istoku Ukrajine.

Izvor: Agencije