Zarif krivi Izrael za incident u Natanzu, najavljuje osvetu

Zvanični Teheran navodi kako je postrojenje bilo meta „nuklearnog terorizma“.

Izraelski radio objavio je u nedjelju kako je tajna služba Mosad izvela cyber napad na iransko nuklearno postrojenje Natanz (EPA)

Iran krivi svog regionalnog protivnika Izraela za nedjeljni incident u nuklearnom postrojenju Natanz i za to najavljuje osvetu, prenosi iranska državna televizija riječi ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa u ponedjeljak.

Zvanični Teheran navodi kako je postrojenje bilo meta „nuklearnog terorizma“.

„Cionisti žele da nam se osvete zbog našeg napretka kao ukidanju sankcija“, kazao je šef iranske diplomatije Zarif.

„Oni su javno rekli kako to neće dozvoliti. No, mi ćemo im se za njihovo djelovanje osvetiti.“

“Teroristički čin”

Ranije je objavljen stav šefa iranskog nuklearnog programa Alija Akbara Salehija koji je kazao kako je nesreća u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u nedjelju posljedica “terorističkog čina”, prenijela je državna televizija.

Iran ima pravo poduzeti akcije protiv počinitelja, poručio je Salehi o nesreći koja se dogodila dan nakon što je Iran na nacionalni Dan nuklearne tehnologije nadgledao pokretanje naprednih centrifuga u Natanzu.

Izraelski radio objavio je u nedjelju kako je tajna služba Mosad izvela cyber napad na iransko nuklearno postrojenje Natanz, javio je Reuters. U izvještaju Kan radija citira se neimenovani obavještajni izvor, ali se ne navodi njegova nacionalnost.

U tom incidentu nije bilo povrijeđenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada