Video: Sukob demonstranata i italijanske policije zbog restrikcija

Demonstranti u Italiji su se sukobili s policijom dok su vlasnici restorana i malih preduzeća protestirali protiv neprekidnih ograničenja uvedenih zbog pandemije.

epa09131075 Protesters organised by the IoApro (I open) movement including restaurateurs, owners of gyms and other businesses closed due to the Covid-19 pandemic, gather in Rome, Italy, 12 April 2021. EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI (ANSA)

Demonstranti u Italiji su se u ponedjeljak drugu sedmicu zaredom sukobili s policijom dok su vlasnici restorana i malih preduzeća protestirali protiv neprekidnih ograničenja uvedenih zbog pandemije.

Gotovo 200 ljudi iz cijele Italije pokušalo je da dođe do kancelarije italijanskog premijera Marija Draghija, ali su ih zadržali policajci u opremi za razbijanje demonstracija, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Uzvikujući “Svi smo radnici”, neki demonstranti bacali su kamenje na policiju i palili vatromet koji je ispunio ulice dimom.

“Problem je što jednostavno ne znamo šta da radimo. Oni nam kažu da možemo samo da radimo dostavu, ali u mom kraju sa 3.000 stanovnika kakvu dostavu mogu da uradim”, rekao je Silvio Besone, kuhar iz sjevernog regiona Pijemonta.

Italijanska vlada je uvela ograničenja tokom proteklih 14 mjeseci kako bi obuzdala korona virus od koga je preminulo više od 114.000 ljudi, što je drugi najveći broj u Evropi poslije Britanije.

Dok je nacionalno zaključavanje u martu 2020. bilo široko prihvaćeno, ponovna ograničenja naišla su na negodovanje jer nije naveden rok do kada bi mogla da važe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada