Tijela migranata nađena kod Kanarskih otoka

Najmanje četiri osobe su preminule tokom putovanja Atlantikom ka španskoj obali, većina preživjelih bili u teškom stanju.

Broj nedokumentiranih migranata i izbjeglica koji dolaze na španske Kanarske otoke u Atlantskom okeanu je lani bio osam puta veći nego 2019. (EPA - Ilustracija)

Tijela najmanje četiri osobe su pronađena na brodu migranata kod kanarskog otoka El Hierro u nedjelju, objavio je španski Crveni krst, a prenijele agencije.

Plovilo je ugledala posada ribarskog broda 193 kilometra južno od El Hierra, jednog od najmanjih otoka Kanarskih otoka, navode lokalni mediji.

Spasilačka operacija je pokrenuta u nedjelju poslije podne i tri helikoptera su korištena kako bi se prebacili povrijeđeni na sigurno.

Iz Crvenog krsta navode kako su na migrantskom brodu bile 23 osobe, od kojih je 16 bilo u „teškom stanju“, te još tri koje su bile nešto bolje. Svi su prebačeni u Tenerife, dok su tijela četiri preminule osobe prebačene u El Hierro.

Veliko povećanje broja migranata

Broj nedokumentiranih migranata i izbjeglica koji dolaze na španske Kanarske otoke u Atlantskom okeanu je lani bio osam puta veći nego 2019. godine, a smatra se kako to zbog posljedica COVID-a 19 na privedu sjeverne i subsaharske Afrike.

Tokom 2020. godine, na španski arhipelag je stiglo 23.000 migranata i izbjeglica, dok je 850 osoba poginulo ili nestalo tokom putovanja u Europu.

Izvor: Agencije