Slovenija ukida ograničenje za vakcinisanje AstraZenecom

Ubuduće će se svi moći vakcinisati AstraZenecom, bez obzira na dob i pol, osim ako se radi o posebno osjetljivim grupama hroničnih bolesnika.

Slovenija je posljednjih sedmica vakcinu britansko-švedske komapnije koristila za imunizaciju populacije u dobi od 60 do 65 godina (EPA)

Slovenija će ukinuti ograničenje za vakcinisanje vakcinom AstraZenece te će se ubuduće svi moći vakcinisati, bez obzira na dob i pol, osim ako se radi o posebno osjetljivim grupama hroničnih bolesnika, prema prijedlogu koji su vladi dali stručnjaci iz njenog naučnog savjeta za COVID-19.

Kako je prenijela Slovenska televizija, oni su taj prijedlog podržali stavom Evropske agencije za lijekove (EMA) koja je prošle sedmice nakon analize ponovo navela da je ta vakcina sigurna i efikasna, da koristi vakcinisanja daleko nadmašuju moguće rizike i da se primjena te vakcine može nastaviti uprkos pojavi rijetke vrste krvnih ugrušaka, prenosi Hina.

Stati ‘na kraj reda’

Pojedine članice EU-a su i nakon takvog stava evropskog regulatora zadržale ili uvele određena ograničenja za grupe populacije koje će se vakcinisati, dok je Slovenija posljednjih sedmica vakcinu britansko-švedske komapnije koristila za imunizaciju populacije u dobi od 60 do 65 godina.

Ubuduće će se vakcina AstraZenece u Sloveniji moći koristiti za sve grupe osim rizičnih hroničnih bolesnika, a oni koji odbiju da se njom vakcinišu kad na njih dođe red morat će duže čekati, odnosno stati “na kraj reda”, javljaju slovenski mediji.

Izvor: Agencije