Slovenija: Namjerno inficiranje radi lakšeg putovanja ‘opasna praksa’

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namjernog inficiranja novim korona virusom radi lakšeg kretanja i putovanja.

U Sloveniji se razmišlja o tome da se oni koji su preboljeli COVID-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice (EPA)

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namjernog inficiranja novim korona virusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom da se se prebolijevanje COVID-a 19 za sada tretira kao i imunost stečena cijepljenjem.

“Primjećujemo trend povećanja broja onih koji se žele što prije zaraziti kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti”, kazala je u ponedjeljak na konferenciji za novinare epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savjet za  COVID-19, prenosi Hina.

Dodala je da zbog toga, kao i zbog više zabilježenih slučajeva “varanja” na testovima za korona virus, razmišljaju o restrikcijama, odnosno promjeni pravila za putovanja.

Među ostalim, navela je,  razmišlja se o tome da se oni koji su preboljeli COVID-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, no tek u fazi kad cjepiva za imunizaciju većeg dijela populacije bude dovoljno.

Opasnost izlaganja

Na opasnost namjernog izlaganja korona virusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.

“O ovoj bolesti još uvijek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posljedice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posljedice bolest  ima posebno za mlađe pacijente, makar su one kod nekih vrlo neugodne”, upozorio je.

Istaknuo je da je neusporedivo sigurnije spriječiti inficiranje i bolest i onda se protiv nje cijepiti nego se razboljeti i računati da je na taj način stečen imunitet.

Osim toga, svi koji se možda namjerno inficiraju u kontaktu s drugima time riskiraju i teži tok bolesti, zato moramo djelovati odgovorno i zaštititi sebe i druge, upozorio je Zovko.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada